Cum aranjăm masa de Paște și ce servim în zi de Sărbătoare

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 28 aprilie 2021, 13:15

Masa de Paște este masa bucuriei și a luminii, o masă la care trebuie să fim alături de cât mai mulți oameni dragi, după slujba de Înviere. Lumânarea cu lumină sfântă primită de la biserică, ouăle roșii și friptura tradițională de miel nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște.

Cuprins

Masa de Paște trebuie să cheme familia alături, să fie petrecută cu bucurie, cu sufletul deschis și cu speranță de mai bine, așa cum ne arată slujba de Înviere. Alături de masa de Crăciun, masa de Paște este cel mai frumos moment din an în care putem fi alături de toată familia și de prietenii dragi care ne sunt musafiri.

Decorul, în culori vesele de primăvară trebuie să fie la fel de îmbietor cu mirosul bucatelor tradiționale. Drobul de miel, friptura și ouăle roșii trebuie servite în combinație cu preparate moderne mai deosebite, pe placul tuturor mesenilor. Iată cum aranjezi masa de Paște pas cu pas și ce preparate trebuie să pregătești.

Decorul festiv pentru masa de Paște

Masa de Paște trebuie să fie motiv de Sărbătoare în casă. Întreaga familie trebuie să simtă că este o zi specială, o zi în care Hristos ne-a mântuit prin sacrificiul lui, o zi în care ne rugăm pentru sănătatea și liniștea familiei, alături de toți cei care ne sunt dragi.

Lumina primită de la biserică

Duminica Paștelui ne vestește Învierea lui Iisus și este cea mai frumoasă sărbătoare creștină din an, după ziua de Crăciun. Lumina învierii trebuie să se regăsească pe masa de Paște, așa cum nu lipsesc nici lumânările de pe masa de Crăciun. Lumina este un simbol al credinței, al speranței și al lui Iisus.

Așadar, pe masa din Duminica Paștelui trebuie să avem cel puțin o lumânare cu lumina sfântă adusă de la Ierusalim. Toată ziua de duminică, lumânarea adusă de la slujba de Înviere nu trebuie să se stingă. Este bine să ai pregătite mai multe lumânări ca să le schimbi, când acestea se topesc.

Ouăle roșii

Cum aranjăm masa de Paște și ce servim în zi de Sărbătoare

Ouăle roșii se pregătesc în Joia Mare

Chiar dacă este moda azi cu tot felul de ouă vopsite care mai de care roz, verzi, mov, aurii sau în culorile curcubelui, este musai să ai un coș cu ouă roșii pe care mesenii urmează să le ciocnească înainte de a servi celelalte preparate. Obiceiul de a ciocni ouă roșii aduce sănătate, aduce bucurie și împlinește dorințele celor care au norocul să spargă ouăle celorlalți meseni.

 Decor cu flori de primăvară și crenguțe de salcie

Pregătește singură sau cumpără de la florărie un decor frumos cu flori pentru centrul mesei, alături de lumânări și ouăle vopsite. Folosește flori de primăvară mai puțin parfumate, astfel încât parfumul lor să nu se amestece neplăcut cu mirosul de drob și friptură de miel.

Lalelele sunt foarte potrivite, crenguțele de salcie care sunt un simbol al Paștelui, narcisele sau delicatele ranunculus sunt potrivite. Acestea pot fi combinate cu diverse crenguțe înflorite de pomi, cu puișori, cu ouă încondeiate sau cu ouă de ciocolată.

Fața de masă și șervețelele

Sunt atâtea șervețele frumoase pentru masa de Paște că nici nu știi ce să alegi. Iar, dacă ai un decor floral pe masă și șervețele colorate, atunci fața de masă trebuie să fie simplă, albă sau crem. Astfel decorul va ieși în evidență.

Dacă folosești o față de masă decorată de Paște, atunci combină cu șervețele simple și cu un decor foarte simplu din ouă roșii și lumânări.

Cum așezi tacâmurile la masa de Paște

În funcție de meniul pe care l-ai pregătit, ține cont de schema corectă după care se așază fiecare tacâm. Locul lor nu ține doar de etichetă. Ele sunt așezate astfel încât să fie la îndemâna musafirilor și să nu îi încurce pe cei de alături.

Folosește farfurii mari, întinse, drept bază, peste care vei pune farfurii întinse mai mici pentru aperitive, apoi bolurile pentru ciorba de miel. În dreapta farfuriei, se pune cuțitul pentru friptură, iar la dreapta lui lingura pentru ciorbă. În stânga farfuriei se pune furculița pentru carne, iar la stânga ei furculițele mai mici pentru aperitive și salată.

În fața farfuriei se pun furculițele sau lingurițele pentru desert. În dreapta sus, se aranjează paharele, și anume un pahar mai mare pentru apă și unul mai mic pentru vin.

Platourile cu aperitive trebuie să aibă și ele loc în centru, iar pentru acest lucru poți renunța la flori, după ce s-au așezat toți mesenii. La aperitive, poți servi vin alb și rece, lichior sau alte tării rafinate, iar pentru friptura de miel păstrează un vin roșu bun, sec și cu un parfum profund.

Pe măsură ce se trece la felul următor, îndepărtează tacâmurile de care mesenii nu mai au nevoie. Doar carafele cu apă și vin este bine să rămână pe masă, iar vinul să fie din belșug, ca să vă bucurați de Sărbătoare.

În ce ordine se aduc preparatele festive la masă

Platourile cu aperitive

Alături de coșul cu ouă roșii, este bine să fie deja puse la masă platouri cu aperitive simple și aromate precum brânzeturi, ouă umplute, pateuri, măsline, icre. Nu uita de legume precum roșiile, ardeii și ceapa verde.

Drobul de miel

Cum aranjăm masa de Paște și ce servim în zi de Sărbătoare

drob de miel

Imediat după aperitive se servește drobul, primul preparat tradițional din carne și din organe de miel. Drobul cu adevărat gustos se servește și cu o salată verde, îmbogățită cu ridichi aromate și ceapă, sau cu un sos de muștar și maioneză.

Ciorba de miel

Acest preparat nu este obligatoriu la masa de Paște, dar mulți români așteaptă cu nerăbdare să guste din borșul acrișor. Alături de ciorba de miel se poate aduce smântână acrișoară sau ardei iuți.

După ciorbă, întotdeauna se face o pauză mai lungă înainte de felul următor. Oaspeții au timp să discute, să depene amintiri și să lege conversații noi.

Peștele

Fie că este pregătit la grătar, prăjit cu mujdei sau umplut cu legume la cuptor, peștele este un alt preparat tradițional pentru masa de Paște. Peștele este un simbol vechi al creștinilor și al lui Iisus Hristos.

Friptura de miel

Cum aranjăm masa de Paște și ce servim în zi de Sărbătoare

Este felul principal și este un preparat tradițional, iar friptura de miel nu trebuie să lipsească de la masa de sărbătoare. Mielul are semnificațiile lui profunde în Duminica Paștelui. Este animalul neprihănit, sacrificat pentru binele altora, așa cum Iisus a fost sacrificat pentru mântuirea credincioșilor.

Băuturile și vinul de la masa de Paște

Apa nu trebuie să lipsească de la masa festivă, apa fiind însăși esența vieții și a sănătății.

Tradiția de Paște spune că vinul trebuie să fie roșu, precum sângele Mântuitorului răstignit în Vinerea Mare. Vinul roșu merge cel mai bine cu aperitivele și preparatele de Paște pe bază de carne de miel, ouă și brânză.

Vinul alb sau un lichior digestiv este recomandat la desert, alături de pască și cozonac sau alte preparate dulci.

Nu trebuie să lipsească nici sucurile, mai ales pentru copii, sau o limonadă răcoritoare pentru musafirii care nu servesc alcool.

Desertul și cafeaua

Masa de Paște se încheie în mod festiv cu platouri cu dulciuri de pe care nu vor lipsi feliile de cozonac bogat, pască de brânză sau de ciocolată, ouă de ciocolată, fursecuri, plăcinte și alte prăjituri după pofta și priceperea gospodinelor.

Pentru o digestie mai ușoară, după o asemenea masă bogată, se servește înghețată răcoritoare și cafea.

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter