Cheile Nerei, locul de basm cu cele mai frumoase cascade

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 17 octombrie 2022, 18:00

Sălbatice și deosebit de frumoase, Cheile Nerei atrag turiștii amatori de trasee pitorești cu cele mai interesante destinații. În Cheile Nerei găsești unele dintre cele mai frumoase cascade din țară, Cascada Beușnița sau Cascada Bigăr.

Cuprins

Cheile Nerei se numără printre cele mai frumoase chei din țara noastră și au devenit un loc îndrăgit pentru amatorii de trekking și cicloturism. Zona oferă cascade, lacuri și peșteri cu totul deosebite și se numără azi printre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Cheile Nerei se întind în cea mai mare parte în cuprinsul Munților Aninei (aflați la nord de râul Nera) și într-o mai mică măsură în cuprinsul Munților Locvei (aflați la sud). Munții din Banatul Montan (județul Caraș-Severin) nu sunt deosebit de înalți, cota maximă o are vârful Leordișu 1160m, dar sunt spectaculoși prin diversitatea de specii de arbori, plante, păsări și fluturi pe care le întâlnești aici, dar și prin clima lor deosebită față de munții din centrul țării. Aici, vara aerul este mai blând și mai umed, fiind o zonă potrivită pentru persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii.

Cheile Nerei, un traseu presărat cu peșteri și tunele

Cheile Nerei, locul de basm cu cele mai frumoase cascade

Dar Cheile Nerei sunt, înainte de toate, locul preferat de tinerii amatori de trasee provocatoare. Traseul de-a lungul râului Nera este de de 9-10 ore (bandă roșie), și pleacă din localitatea Sasca Montană, ajungând la Șopotu Nou. De-a lungul râului Nera, frumusețea sălbatică a zonei îți va rămâne pentru totdeauna în suflet.

Vei trece pe lângă Lacul Dracului, vei ajunge La Cârlige, unde trebuie să traversezi Nera, apoi pe la Peștera Porcului și Peștera Dubova, vei ajunge la Turnul lui Beg și la cantonul Damian, la Podul Bei și apoi la câteva tunelele săpate în stâncă.

Tunelele, șase la număr, se află la intrarea în Rezervația Cheile Nerei – Beușnița, imediat în partea dreaptă, înainte de pod. Unele sunt mai lungi, altele mai scurte, se trece dintr-un tunel în altul, iar între ele vei avea peisaje superbe deasupra cheilor.

Lacul Ochiul Beiului, loc de legendă și mister

Lacul Ochiul Beiului sursa foto: ro.wikipedia.org

Lacul Ochiul Beiului sursa foto: ro.wikipedia.org

Se ajunge ușor la acest lac ascuns în pădure, după un traseu de o oră de la Păstrăvăria din Cheile Nerei. Lacul este alimentat de un izvor și nu îngheață iarna, oricât ar fi de frig. Se spune că lacul a apărut după o poveste de dragoste tragică.

O frumoasă româncă din Poiana Florilor ar fi cucerit inima unui tânăr turc cu ochi albaștri, fiul beiului care stăpânea prin acele locuri. Aflând de idila lor, beiul cel bătrân își trimite oamenii să o omoare pe fată, iar fiul lui fuge în pădure unde își plânge amarnic soarta și se sinucide. Din ochii lui plini de lacrimi a izvorât apa care s-a adunat în cele mai tulburător lac din țara noastră, cu o culoare albastră-verzuie atât de intensă, că nu o poți uita niciodată.

Cele mai frumoase cascade din Cheile Nerei

Cheile Nerei, locul de basm cu cele mai frumoase cascade

Cascada Beușnița este accesibilă ușor, plecând de la Lacul Beiului pe firul apei prin pădure, pe un urcuș ușor. Traseul are aproximativ o jumătate de oră și merge de-a lungul pârâului Bei care a modelat trepte și terase de calcar alb deosebit de frumoase. Cascada Beușnița din parcul național Cheile Nerei are 15 metri înălțime și este deosebit de frumoasă primăvara, când volumul de apă este mult mai bogat.

Cascada Bigăr a fost inclusă în câteva topuri europene cu cele mai frumoase cascade din lume și pe bună dreptate. Apa izvorului se scurge într-un șuvoi despletit peste o stâncă în formă de ciupercă, îmbrăcată în mușchi verde. Efectul este unul cu totul aparte și vin la cascadă sute de turiști în fiecare săptămână. La Cascada Bigăr se ajunge foarte ușor pe șoseaua dintre Anina și Bozovici, la 12 kilometri de orașul Bozovici.

Află mai multe despre povestea dramatică a cascadei Bigăr.

Cascada Bigăr din rezervația Cheile Nerei

Cascada Bigăr din rezervația Cheile Nerei

Cascada Șușara este și ea ușor accesibilă din Sasca Montană, pe un traseu de 40 de minute de-a lungul râului Șușara. O singură porțiune este mai dificilă, unde trebuie să mergi pe stâncile de lângă mal, dar acest loc face traseul să fie și mai frumos. Cascada are un fir subțire de apă, nu este spectaculoasă prin șuvoaie despletite precum Cascada Bigăr, dar curge pe stânci frumos îmbrăcate în mușchi verde și flori.

Vezi cum ajungi la Cascada Vălul Miresei și la Cascada Cailor, două dintre cele mai frumoase cascade din România!

Ce poți vizita în Sasca Montană

Cel mai bun loc de cazare pentru drumeții în parcul național Cheile Nerei-Beușnița este localitatea Sasca Montană, pe vremuri un centru de minerit dinamic și plin de lucrători. Azi localitatea renaște din turism, mineritul fiind de multă vreme oprit în zonă. Sunt case părăsite, dar și pensiuni moderne, iar peisajul dintre munți are un farmec aparte.

În localitate, merită să vizitezi muzeul în care vei cunoaște istoria și tradițiile locului, mobilă veche din lemn, ceramică, covoare realizate manual, diverse obiecte, roci și minereuri din minele închise. La doi pași de localitate, pe malul drept al Nerei, poți vizita Casa Verde, un experiment ecologic ce seamănă cu așezarea unui hobbit.

Esti pasionat de minunile naturii? Vezi și cascada Cailor din Borșa, cea mai înaltă din România

Iubitorii de destinații spectaculoase ar putea fi interesați și de Cheile Grădiștei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter