Cetatea Devei, vestigii medievale cu povești fabuloase

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 10 ianuarie 2023, 17:00

Cetatea Devei îți oferă una dintre cele mai frumoase panorame din țară spre valea Mureșului, cu râul care șerpuiește alene și se pierde în defileul dintre Apuseni și Munții Poiana Ruscă. Nu ezita să faci un popas la Cetatea Devei și să te bucuri de peisajul extraordinar în orice anotimp ai ajunge!

Cuprins

Înconjurată de ziduri groase și impunătoare, Cetatea Devei se vede de departe și te cucerește cu silueta ei robustă și dominatoare. Chiar dacă azi ascunde în interior numai ruine, ea rămâne unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din țară.

Cetatea a fost ridicată pe un con vulcanic, rămas într-o vale modelată de-a lungul veacurilor de râul Mureș. Dealul înalt permite o priveliște spre o arie deosebit de largă și a fost încă din vremea dacilor folosit pentru controlul și apărarea zonei.

Cetatea Devei, vestigii medievale cu povești fabuloase

Pe dealul cetății au fost descoperite ruinele unei așezări daco-romane, iar câteva secole mai târziu au fost ridicate noi fortificații și a prins contur o cetate tot mai întinsă și puternică, un bastion de apărare împotriva migratorilor, împotriva tătarilor și apoi a soldaților otomani.

Cetatea Devei, bastion medieval greu de cucerit

Primele mențiuni ale cetății de apărare de pe Dealul Devei datează din secolul al XIII-lea, dar construcția ei este cu siguranță mult mai veche. Cetatea medievală se înălța într-o zonă strategică, la intrarea în defileul Mureșului, locuri primejdioase pentru atacatori, dar bine cunoscute și apărate de localnici.

Cetatea Devei, vestigii medievale cu povești fabuloase

loc de promenada în Cetatea Devei

Pe la începutul anilor 1200, zona era atacată și jefuită de tătari, iar cetatea era cel mai sigur refugiu. De-a lungul anilor, a trecut prin multe lupte, războaie și revolte, răscoale duse de țăranii oprimați din regiune împotriva nobililor de origine maghiară care au stăpânit cetatea în mai multe rânduri.

Istorie tumultoasă, sute de stăpâni și bătălii

Capete mari încoronate și-au găsit și ele aici refugiu. La începutul anilor 1300, Cetatea Devei devine cetate de scaun pentru Ladislau, voievodul Transilvaniei. Acesta intră în conflict cu regele Otto al Ungariei pe care îl ia prizonier, și îl ține închis în cetate scurtă vreme. Ladislau i-a confiscat coroana lui Otto, coroană care a fost păstrată în Cetatea Devei timp de trei ani înainte de a fi înmânată următorului rege care a domnit peste Ungaria, Carol Robert.

Cetatea Devei, vestigii medievale cu povești fabuloase

Iancu de Hunedoara a fost și el stăpânul cetății, din 1444 timp de aproape un secol. În 1535, este dăruită regelui Ungariei Ioan de Zapolya care își găsește sfârșitul la Sebeș, iar stăpâna cetății rămâne soția lui Izabela. Văduva lui Zapolya avea atât de mare încredere în rezistența cetății și în oștenii care o apărau că locuiește aici singură o vreme mai lungă și își aduce tezaurul personal să fie păzit cu strășnicie.

S-au perindat mulți stăpâni străini pe scaunul cetății, dar de la 1600, Dieta a hotărât să nu mai fie conducători în cetate decât nobilii ardeleni. Au fost sute de stăpâni de-a lungul timpului, numeroase atacuri, războaie și revolte, dar cetatea a rezistat în cele mai grele condiții. Inclusiv la 1848, cetatea este asediată de revoluționari, iar garnizoana austriacă nu se predă decât după ce i se taie orice acces la sursele de apă. Și tot atunci s-a încheiat ultimul episod din cariera ei de bastion militar.

Cetatea Devei azi, loc fascinant pentru turiști

ruinele palatului nobiliar din Cetatea Devei

ruinele palatului nobiliar din Cetatea Devei

Cetatea era impunătoare pe vremuri, dar atacurile și explozia puternică din 1848 au distrus o mare parte din zidurile de apărare și construcțiile de la interior. Au mai rămas ruinele, dar și-au păstrat silueta falnică pe alocuri, aducând aminte de trecutul ei glorios.

Zidurile sunt întărite de turnuri și din loc în loc au creneluri pentru puști și pentru țevile de tun. În centru, se mai pot vedea ruinele palatului nobiliar și se poate ghici care a fost sala de consiliu, după deschiderea ei largă și poziția dominantă asupra întregii structuri.

Cetatea a intrat în circuitul turistic de la 1887, când au fost amenajate primele căi de acces și a fost împădurit dealul. Cea mai recentă restaurare a avut loc în anul 2008, când arheologii au descoperit mai multe vestigii medievale, precum și obiecte din ceramică, fier și bronz. Telecabina a fost instalată în anul 2015 și funcționează zilnic. Pentru copii și părinți deopotrivă, este o încântare să urce cu telecabina și să descopere panorama văii până în depărtare sau să admire panglica argintie a râului Mureș care străbate valea.

Ce mai poți vizita în apropiere de Cetatea Devei

Cetatea Devei, vestigii medievale cu povești fabuloase

Castelul Magna Curia, aflat chiar la poalele dealului cetății din Deva. Este una dintre cele mai frumoase clădiri din Ardeal și totodată sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor din Hunedoara, păstrat intact de-a lungul veacurilor, unul dintre cele mai frumoase castele fortificate din lume.

Muzeul Casa breslelor din Hunedoara include patru săli pentru prezentarea breslelor de ţesători, cizmari, tăbăcari şi cojocari, fiecare cuprinzând o zonă de lucru şi una de prezentare a produselor finite.

Grădina Zoologică Hunedoara, recent renovată, deschisă zilnic de la 10 la 18. Se află pe Aleea Pădurii, nr. 1.

Mănăstirea Franciscană din secolul al XVIII-lea, cu biserica în stil baroc, aflată pe versantul sudic al muntelui Szarmany.

Cheile Crăciunești din Munții Metaliferi, pe valea râului Căian, în apropiere de localitatea Crăciunești, la 20 km de Deva.

Lacul Cinciș, unul dintre cele mai mari și mai frumoase lacuri din Transilvania, aflat la 26 km de orașul Deva, prin Hunedoara.

Mănăstirea Prislop din satul Silvașul de Sus, loc de pelerinaj pentru credincioșii care vin aici la mormântul părintelui Arsenie Boca.

Vezi și: Cetatea Poenari, fortificația lui Vlad Țepeș din Argeș

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter