Cetatea Sighișoara, cetate medievală încă locuită în Europa

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 12 ianuarie 2023, 16:54

Cetatea Sighișoara reprezintă centrul istoric al orașului și face parte din patrimoniul mondial al UNESCO din anul 1999. Construită în secolul al XII-lea de comunitatea săsească, Cetatea Sighișoara a rămas în mod uimitor neschimbată până în zilele noastre.

Cuprins

Întemeiată de coloniștii germani veniți din regiunea Rinului de Nord, Cetatea Sighișoara se dezvoltă continuu datorită breslelor de meșteșugari tot mai puternice și bogate. Ea a rămas până azi una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România și cea mai mare cetate medievală încă locuită din Europa.

Turnul cu Ceas, care adăpostește Muzeul de Istorie al localității, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor sau Scara Școlarilor acoperită cu pod de lemne reprezintă câteva dintre punctele de atracție inedite ale cetății, unde poți gusta farmecul ei medieval. În piața centrală te poți relaxa la una dintre terasele umbrite înainte de a explora magazinele obiecte meșteșugărești, ceasuri, bijuterii și antichități valoroase. Sighișoara rămâne un punct de reper pentru Transilvania și România și o amintire de neuitat pentru toți turiștii amatori de istorie și experiențe inedite.

Cetatea Sighișoara, bogată în bresle

Clădirile de locuințe din cetate încep să se ridice în jurul Bisericii Mănăstirii Dominicane, a cărei construcție a fost începută la sfârșitul secolului al XII-lea. Tot lângă Biserica Mănăstirii a funcționat și prima școală din Cetatea Sighișoara (menționată documentar în 1522). Zidul de apărare avea 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi. Turnurile funcționau ca sedii ale diferitelor bresle meșteșugărești.

  • Turnul cu Ceas (înălțime: 64 m; turn-poartă)
  • Turnul frânghierilor (aflat pe platoul Școlii din Deal, a fost restaurat în secolul al XIX-lea și servește actualmente ca locuință a îngrijitorului cimitirului evanghelic din deal)
  • Turnul măcelarilor (hexagonal)
  • Turnul cojocarilor (distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit; are 4 niveluri)
  • Turnul țesătorilor (a fost dărâmat în 1858, pietrele fiind folosite pentru pavajul cetății)
  • Turnul croitorilor (pe partea opusă a Turnului cu ceas, este turn-poartă; are 2 etaje; pulberăria de aici a explodat în incendiul din 1676 distrugând turnul, care a fost reconstruit)
  • Turnul giuvaergiilor/aurarilor (incendiat de un trăsnet în 1809, a fost dărâmat în 1863, când pe fundamentul lui a fost construită sala de gimnastică a liceului german; aceasta a fost la rândul ei schimbată în capela cimitirului în 1935-1936)
  • Turnul cositorarilor (înălțime: 25 m; patru etaje)
  • Turnul tăbăcarilor (unul dintre cele mai vechi din Cetatea Sighișoara)
  • Turnul fierarilor (ridicat în 1631 pe temeliile vechiului turn al bărbierilor; distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit)
  • Turnul lăcătușilor și dogarilor erau situate între Turnul cizmarilor și fierarilor.
  • Turnul pescarilor se afla cândva pe malul Târnavei, mult mai în afara cetății, unde se găsea pe-atunci și moara. Rareori mai este amintit. Există doar pe macheta Muzeului din incinta Turnului cu ceas.
  • Turnul cizmarilor (marchează capătul de nord al zidului cetății; menționat în 1521, fortificat în 1603, distrus parțial în 1606, reconstruit în 1650, ars în 1676, reclădit în 1681).

Turnul cu ceas, simbolul cel mai important pe care îl are Cetatea Sighișoara

Cetatea Sighișoara, cetate medievală încă locuită în Europa

turnul cu ceas din Sighișoara

Turnul cu Ceas a fost construit în secolele XIII-XIV și avea rol de poartă și de pavăză a cetății. Aici se afla și Sfatul Oraşului, unde se luau cele mai importante decizii și se pronunțau condamnări. Pe fiecare faţă a turnului se găsește câte un ceas şi nişele cu figurine: Pacea cu trompeta şi ramura de măslin, Dreptatea, Justiţia şi încă două figurine mai mici care marcau ziua de lucru a meseriaşilor: Ziua şi Noaptea.

În incinta Muzeului de Istorie Sighişoara se poate vizita Camera de tortură, iar pasionaţii de arme pot vizita Muzeul de Arme Medievale, care găzduieşte o colecţie de arme, echipament şi tehnici militare.

Descoperă și istoria Castelului Bran și atracțiile turistice din împrejurimii lui.

Globul de aur și legenda uriașului

O poveste frumoasă, legată de construcția cetății, spune că locuitorii ei, mândrii de Turnul lor cu Ceas, au vrut să îl decoreze într-un mod cu totul inedit. Aflaseră ei că, undeva departe, trăia un uriaș care făcea globuri de aur. Locuitorii bogați din Cetatea Sighișoara au trimis după vestitul uriaș, iar el le-a adus un frumos glob cu totul și cu totul din aur.

Cetatea Sighișoara, cetate medievală încă locuită în Europa

figurinele din Turnul cu Ceas

Uriașul a pus cu ușurință globul de aur în vârful turnului și i-a avertizat pe sighișoreni că el va rămâne acolo până când se va găsi un flăcău suficient de înalt sau suficient de isteț să îl poată atinge. Iar, dacă ajunge la el, trebuie să îl lase să ia globul drept recompensă pentru efortul lui.

Scara cu 180 de trepte și biserica din deal

Merită să faci un efort și să urci scara acoperită cu pod de lemn din cetatea Sighișoara. Erau foarte rare acest gen de scări acoperite, dar ea a fost construită pentru copiii care trebuiau să urce la școala din deal și pe ploaie, și pe ninsoare. Sus vei descoperi biserica, școala, un cimitir evanghelic plin de verdeață și umbros pe timp de vară, dar mai ales o panoramă minunată asupra întregului oraș și a locurilor din jur.

La coborârea din deal, te poți relaxa cu o masă copioasă la unul din restaurantele cetății. Aproape toate clădirile au fost renovate și transformate în hoteluri, pensiuni, localuri și magazine de suveniruri. Mulți localnici și-au vândut casele și au preferat să se retragă în zonele mai liniștite ale orașului, departe de fluxul continuu de turiști care vizitează Sighișoara în orice anotimp.

foto: Adina Stănilă

Îți plac cetățile? Nu rata cetatea Devei

Vezi și: Locuri de vizitat în Transilvania. Cele mai frumoase destinații de vacanță

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter