Cele mai penibile melodii ale anilor ’90

De Nicoleta Galeteanu, pe

Ace of Base, Cocojambo, Backstreet Boys sau Dj Bobo şi bairamurile care au însufleţit distracţia anilor ’90 sunt amintiri care apar involuntar atunci când te gândeşti…
 …la adolescenţă. Iar cele mai penibile melodii româneşti se înscriu în rândul amintirilor din anii tinereţii, pe care, vrei, nu vrei, nu ai cum să le uiţi.

Iată doar câteva dintre hiturile care au animat discotecile şi bairamurile şi postul Atomic.

Andre – Lasă-mă papa la mare

Pe vremea când mulţi ne confruntam cu mentalitatea părinţilor explicându-le cât de fireşti sunt idealuri noastre rebele şi impulsurile teribile tipic adolescentine şi când încă dădeam bairamuri pe ascuns, doar fetele Andre au avut adevăratul curaj să spună lucrurilor pe nume celor din aşa-zisa generaţie înapoiată.

Cine s-ar fi încumetat să ceară permisiunea lui „papa” sau lui „mom” să meargă la mare pentru distracţie şi soare?! Recunoaştem cu mâna pe inimă că ele au fost deschizătoarele de drumuri ale adolescentelor.

Angels – Aşa-s băieţii

Nu ştiu vouă cum vă sună, dar fetele intitulate „Angels”, care semănau izbitor a surori, aveau o voce grozavă. Iar cel puţin una dintre melodiile lor cântate cu patimă – „să te visez, ăăă!?” – a fost multă vreme hitul dance-ului românesc ascultat frenetic pe Atomic şi la radio.

Ce-i drept, melodia a prins, mai presus de toate, datorită versurilor ei cuprinzătoare, în care s-a regăsit orice adolescentă roşcată, blondă, şatenă sau brunetă, dezamăgită în dragoste. Până la urmă, aşa este natura firescă a băieţilor… „să umble numai după fete”. (George Michael şi Ricky Martin se exclud).

Valahia – Banana

Când s-a auzit că trupa Valahia se vroia o trupă revoluţionară de rock autohton lumea a rămas surprinsă. Trupa a fost înlocuită imediat cu 6 băieţi „răi” şi cuceritori, dar cum succesul nu le-a prea zâmbit, a rămas la cei trei cavaleri descălecători ai Valahiei – Mihai, Costi şi Dorin – care s-au axat pe dance „greu” cu care au cucerit România.

Oare cum ar fi sunat piesa „Banana” într-o variantă rock, cântată de manelistul desăvârşit Costi Ioniţă? Te poţi minuna în schimb de versurile-i ingenioase, în galeria video.

Valahia – Vrem fetiţe dotate

Parcă nu ne lasă inima să îi tratăm cu supreficialitate pe băieţii de la Valahia, având în vedere succesul fulminant de care s-a bucurat trupa în ultimii ani ai perioadei ’90. Parcă ne răscolesc cumva amintirile, ca să îi cităm pe cei trei crai de la Răsărit, „3rei Sud Est”, printre acestea „Fetiţele doate” fiind la loc de cinste în playlistul anilor ’90.
    
Dacă băieţii n-au prea incitat domnişoarele cu piesa „Banii şi fetele”, sigur Mihai Trăistariu a încins spiritele „fetiţelor dotate”, mai ales că s-au sesizat şi alţii, nu doar „femeile disperate” la care colegii săi făceau referire – „Vrem fetiţe dotate/ să ne facă de toate./ Vrem femei disperate!”

Body & Soul – Super femei

„Backstreet Boys” ai României au marcat şi ei adolescenţa multor tinere care leşinau la apariţia lor în concerte. La rândul lor, băieţii descopereau în aceeaşi perioadă instinctele „animalice” ale vârstei, aşa cum mărturisesc aceştia că s-au manifestat tentaţiile adolesenţei în cazul lor. Drept dovadă, aceştia vorbeau despre „super femei” ca despre o „conductă de fete” şi despre modalitatea de a a le „vâna” ca „felina după pradă”.

Probabil că Body & Soul” a avut nevoie de numeroase şedinţe de terapie. Ei singuri au recunoscut că femeile „i-au băgat în boală” şi „i-au transformat treptat, treptat, din normali în obsedaţi”.

AXXA – Marea te cheamă

Cei patru „machos” de la Axxa – Mihai sufletistul, Gabi realistul, Tibi misteriosul trupei, aşa cum se descriau siguri ca să pară interesanţi în ochii admiratoarelor, şi desigur, romanticul incurabil Dinu Maxer, visau şi ei cu ochii în soarele din Constanţa la fete… şi băieţi pe care îi chemau insitent în refren să se „prăjească la soare” împreună.

„Marea te cheamă la ea,/ Marea te cheamă la ea… / Toată lumea…,/ băieţi şi fete…/ Hai să ne prăjim la soare!”

Băieţii nu au fost doar revelaţiile muzicale ale anilor ’90, ci şi adevărate repere autentice ale modei, când pantalonii din piele, tricourile sport şi părul oxigenat erau piese must-have.

L.A. – Ochii tăi

Cine nu îşi aminteşte de cei trei băieţi şarmanţi, în cămăşi şi pantaloni largi de in, din trupa L.A, care se plimbau cu decapotabila, nu în Los Angeles, ci pe autostrada veche spre Constanţa?

După cum se pare, parcă toţi artiştii noştri sunt lăsaţi baltă tocmai în prag de sezon estival, când amintirile încep să îi năpădească şi pe noi să ne înduioşeze până la lacrimi…

Ascultă mai jos „Ochii tăi”, o piesă-manea, de pe vremea când încă stilul lui Copilul Minuene nu se definise foarte exact.

Vezi cum se purtau idolii anilor ’90.
Foto: Arhivă Rigier

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter