Câte persoane s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 la concertul-test organizat în Barcelona

De Unica.ro, pe
Aproximativ 5.000 de oameni au intrat pe 27 martie în Palau Sant Jordi din Barcelona, pentru a participa la concertul-test al trupei rock spaniole Love of Lesbian. După două săptămânii, toți participanți au făcut teste COVID-19. Care au fost rezultatele. 

Concertul-test din luna martie a fost organizat pentru a vedea dacă este posibilă reluarea concertelor și a evenimentelor culturale, în condiții de siguranță. Spectatorii au beneficiat în prețul biletului de un test rapid pentru COVID-19, dar și măști de protecție. În sala au intrat doar cei care au fost testați negativ și a existat o singură regulă: purtarea măștii de protecție.

Câte persoane s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 la concertul-test organizat în Barcelona

Participanții au făcut teste COVID-19 la două săptămâni de la concertul-test și doar șase au ieșit pozitive. Toate cazurile au fost asimptomatice. Potrivit anchetei epidemiologice, patru dintre spectatori s-au infectat din altă parte cu virusul SARS-CoV-2, nu la eveniment. În două cazuri nu s-a putut detecta exact momentul contaminării.

Experții au ajuns la concluzia că nu a existat o transmitere generalizată a virusului în cadrul concertului.

Nu există niciun semn care să sugereze că transmiterea a avut loc în timpul evenimentului”, a declarat Josep Maria Llibre, medic la spitalul catalan Germans Trias i Pujol, potrivit BBC.

Trupa implicată în experiment, Love of Lesbian, a mulțumit organizatorilor evenimentului și consilierilor științifici: „Sperăm că de acum înainte, după aceste rezultate excelente, lumea culturii va fi ascultată așa cum merită să fie”, ai scris membrii trupei pe rețelele de socializare. 

Citește și: Rita Ora, aventură amoroasă cu un regizor hollywoodian însurat

Fiul lui Tily Niculae a suferit o arsură de gradul 2. „Radu se recuperează foarte bine”

Mirela Vaida și rețeta ei de cozonac moldovenesc

Gestul făcut de Albert și Maria după ce Starlin a fost eliminat de la Survivor: ce nu s-a văzut la TV

Concert cu 500 de oameni, niciun caz de COVID-19

Tot în Barcelona, în decembrie 2020, aceeaşi echipă de cercetători a organizat un concert-experiment cu aproape 500 de oameni și aceleași măsuri sanitare. În cele cinci ore petrecute în sală, spectatorii s-au bucurat, sub supravegherea unor epidemiologi, de muzica a două formații rock spaniole și mixajul a doi DJ. În urma acestei experiențe, nimeni nu s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Evenimente similare au fost organizate și în Olanda, Germania, Franța. Și în România, primarul Clujului, Emil Boc, le-a propus autorităților de la București să organizeze un concert-test în orașul său, care ar avea infrastructura necesară pentru un asemenea eveniment.

„Este un experiment care va permite sa se tragă concluzii la nivel European. Susțin, dacă autoritățile centrale sunt de acord, să facem la Cluj un astfel de experiment, să vedem dacă, respectând toate normele, putem redeschide evenimentele. Un concert-test, pentru a da autorităților posibilitatea să găsească o soluție unitară. Avem infrastructura – stadion, sală polivalentă – pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a susținut Emil Boc.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter