Castelul Peleș, unul dintre marile simboluri ale României

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 06 ianuarie 2023, 12:30

Cel mai frumos și mai bogat castel din țară, Castelul Peleș este totodată unul dintre cele mai puternice simboluri ale istoriei noastre. Puține castele și palate din lume se pot lăuda cu frumusețea cu care te fascinează Castelul Peleș.

Cuprins

Castelul Peleș a fost construit de primul nostru rege, Carol I al României și a fost reședința de vară a familiei regale până la instaurarea regimului comunist. Castelul din Sinaia a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX și este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Castelul Peleș, simbol al independenței țării

Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi puterii ţării noastre. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.” declara în Parlamentul României, Regele Mihai I, în anul 2011.

Domeniul Regal Sinaia, construit de Regele Carol I și de Regina Elisabeta, a luat fiinţă prin cumpărarea cu fonduri personale de către Regele Carol I a unui teren din apropierea Mânăstirii Sinaia. Carol I a vizitat prima dată Sinaia în anul 1866 și a rămas încântat de frumusețea locului. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte numit Podul Neagului. Câțiva ani mai târziu, Domnitorul a cumpărat 1000 de pogoane la Piatra Arsă și a adus arhitecți din străinătate pentru a construi castelul.

Castelul Peleș, unul dintre marile simboluri ale României
Statuia Reginei Elisabeta. Castelul Peleș

Piatra de temelie a fost pusă în anul 1875, iar sub aceasta regele a îngropat un săculeț cu monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.

Pe terenul cumpărat de rege au fost construite pe lângă castel: Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. Un calcul sumar arată că, între 1875 și 1914, cât a durat construcția, extinderea și finalizarea tuturor edificiilor, s-au cheltuit la Castelul Peleș peste 16 milioane de lei de aur din visteria țării.

Până la terminarea castelului în anul 1883, Regele Carol I și Regina Elisabeta au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Având uzină electrică proprie Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa.

La finalul construcției, el avea 160 de camere și 30 de băi funcționale, apă curentă, încălzire centrală și lumină în toate sălile. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De reținut că plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acționat de un motor electric.

Sălile și colecțiile inedite din muzeul Peleș

Castelul Peleș, unul dintre marile simboluri ale României
Castelul Peleș Sinaia

Castelul Peleș a adăpostit una dintre cele mai importante colecții de tablouri din Europa și o bogată colecție de arme, cu peste 4000 de piese europene și orientale, din secolele XIV-XVII.

Castelul Peleș se vizitează în procent de 35%. Turiștii au acces în holul de onorare, o sală de recepție realizată dintr-o fostă curte interioară închisă cu un acoperiș din vitralii, în sălile de arme și sala de consilii, în sala Florentină și Marele Salon, decorat în stilul neorenașterii italiene.

Mai pot fi văzute Cabinetul de lucru, Salonul Turcesc, Sala de teatru în stilul Ludovic XIV care deține o loja regală, precum și apartamentul imperial care a fost amenajat în 1906, în stilul Maria Theresa, pentru vizita împăratul Austro-Ungariei, Franz Josef.

În fiecare sală, pot fi admirate obiecte de mobilier cu o valoare estetică inestimabilă, oglinzi, candelabre, obiecte decorative din sticlă, din cupru și argint, ceasornice și mai ales tablouri semnate de mari pictori români și europeni.

Descoperă și frumusețile Castelului Bran!

Cum a scăpat Castelul Peleș de distrugere în era comunistă

Castelul a rămas reședință a familiei regale până în 1948, când a fost confiscat de regimul comunist. Nicolae Ceaușescu a vizitat castelul destul de rar. O poveste care circula în anii 1980 spunea că soții Ceaușescu ar fi dorit să-și stabilească o reședință de protocol la Peleș.

Castelul Peleș, unul dintre marile simboluri ale României
statui minunate mărginesc terasele Castelului Peleș

De teama că aceștia vor ordona tot felul de demolări și schimbări, muzeografii i-au speriat spunându-le că în interiorul Castelului este o ciupercă ce atacă elementele din lemn și este dăunătoare omului. În fapt, adevărul este că o ciupercă atacase grinzile clădirii din cauza umezelii și a neaerisirii. Din acest motiv au demarat lucrările de restaurare în Castelul Peleș, fiind înlocuită structura de rezistență din holul de onoare și din sufrageria de la parter. Prudenți, soții Ceaușescu au petrecut o singură noapte la Castel, dormind în Foișor.

Castelul Peleș, unul dintre marile simboluri ale României
castelul Pelișor Sinaia

După Revoluția din decembrie 1989, Castelul Peleș și Pelișorul au fost integrate în circuitul turistic, iar în 2006 guvernul român a anunțat retrocedarea domeniului către Regele Mihai I al României. Totuși, Regele și-a exprimat dorința ca palatul să continue să fie muzeu național, iar azi este cel mai frumos și cel mai bogat muzeu într-un castel de pe teritoriul țării noastre.

VeI si alte castele din Romania!

Citeşte şi despre Palatul Versailles – curiozități și lucruri uimitoare despre acest simbol al Franței!

Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter