Castelul Corvinilor, comoara de legendă din inima Hunedoarei

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 28 martie 2023, 15:01

Cetatea medievală a Hunedoarei, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai frumoase castele fortificate din lume. Nu rata o vizită la Castelul Corvinilor și solicită un ghid, pentru că vei afla povești surprinzătoare.

Cuprins


Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor are o istorie la fel de bogată și de frumoasă precum arhitectura lui complexă și silueta impunătoare. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România unde merită să ajungi măcar o dată în viață.

Un castel de talie europeană

Istoria castelului începe cu o cetate primită de nobilul Voicu de la regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, cetate pe care fiul lui Voicu, Iancu de Hunedoara, o transformă într-un adevărat castel fortificat. Lucrările încep la 1440, iar construcția semeață încă de pe atunci se putea compara cu alte edificii similare din Europa acelor vremuri.

Castelul Corvinilor este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”. În 1446, Iancu de Hunedoara devine guvernator al Regatului Ungariei și modifică planurile de construcție ale castelului. El va cere mai multe săli pentru evenimente și camere de onoare. Se vor construi, astfel, pe latura vestică, Sala Cavalerilor și Sala Dietei.

Tot din prima etapă a construcției datează și Turnul Ne boisa (Nu te teme!) sau Turnul Capistrano, după numele unui vestit călugăr franciscan. Ioan de Capistrano era reprezentant al Inchiziției și locuia în turn, de unde, printr-o nișă secretă, putea auzi ce se discuta în Sala Dietelor în absența lui Iancu de Hunedoara.

Cele mai vechi picturi din Castelul Corvinilor

Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri și săli noi, cu o galerie impresionantă și un nou donjon. Au mai fost construite Turnul buzduganelor și Bastionul alb care servea drept depozit de bucate. Impresionante sunt, însă, picturile rămase din diverse etape ale istoriei castelului.

Spre exemplu, în Sala Dietei sunt medalioane cu portretele unor domnitori, între care Matei Basarab din Țara Românească și Vasile Lupu din Moldova. În aripa castelului numită Matia se mai deslușește destul de vag o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că își trag numele urmașii lui Iancu de Hunedoara (Corvini).

Povestea fântânii de 30 de metri adâncime

Castelul Corvinilor, comoara de legendă din inima Hunedoarei

Fântâna din Castelul Corvinilor

În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Iancu de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor da de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, soția lui Iancu de Hunedoara nu s-a ținut de cuvânt și a poruncit să fie omorâți.

Turcii au avut o ultimă rugăminte înainte de moarte, să fie lăsați să pună o inscripție pe fântână. Se spune că ei ar fi scris în limba lor mesajul „Apă ai, inimă n-ai”. Nu s-a găsit o astfel de inscripție, dar a fost găsit un alt mesaj în arabă pe care specialiștii l-au descifrat și care spune: ”Cel care a scris această inscripție este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.” 

Legenda blazonului, un corb cu un inel în cioc

Castelul Corvinilor, comoara de legendă din inima Hunedoarei

blazoane medievale in Castelul Huniazilor

Familia Corvinilor își trage numele de la pasărea de pradă care, în Evul Mediu, era un simbol al îndrăznelii, al istețimii și al înțelepciunii. Legenda spune că Ioan sau Iancu de Hunedoara ar fi fost un fiu nelegitim al regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg. Mama sa fusese o femeie frumoasă, cu rădăcini nobile, din Țara Hațegului.

Pentru a o feri de necinste după ce rămâne însărcinată cu regele, acesta i-o dă drept soție unuia dintre vitejii lui, pe nume Voicu, împreună cu cetatea de la Hunedoara și un inel de aur pentru a fi recunoscut când va fi adus la curtea regală. În timpul unei călătorii, familia lui Iancu a poposit să ia masă într-o poiană de munte, iar inelul copilului a fost pus la vedere, pe un ștergar, lângă bucate.

Un corb, atras de strălucirea aurului, l-a furat, dar nu a apucat să se îndepărteze. Iancu, aflat la vârsta la care deja mânuia arme și trăgea cu arcul, l-a săgetat din zbor și a recuperat inelul. De atunci, regele a decis ca blazonul familiei Corvinilor să fie un corb cu un inel în cioc.

Ce mai poți vizita în Hunedoara, în apropiere de Castelul Corvinilor

Muzeul Casa breslelor include patru săli pentru prezentarea breslelor de ţesători, cizmari, tăbăcari şi cojocari, fiecare cuprinzând o zonă de lucru şi una de prezentare a produselor finite.

Muzeul Trenulețelor o minunată lume a miniaturilor: trenulețe, garnituri și mașinuțe, strânse în 40 de ani de colecție, o dioramă cu cele patru anotimpuri, 18.000 de piese și patru camere de expoziție. (Bd. Libertății nr. 4, Hunedoara)

Biserica Ortodoxă “Sfântul Nicolae”, cea mai veche biserică din oraș, zidită în anul 1458 pe locul unei biserici din lemn. Se află în Piața Unirii, nr. 2.

Grădina Zoologică Hunedoara, recent renovată, deschisă zilnic de la 10 la 18. Se află pe Aleea Pădurii, nr. 1.

Dacă ajungeți în zonă, puteți merge și la Lacul Cinciș

Vezi şi Castelul Edinburgh – unul dintre cele mai frumoase castele din Scoția!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter