Cascada Vadu Crișului, una dintre cele mai frumoase cascade din România

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 08 februarie 2022, 11:48

Cascada Vadu Crișului se află în Munții Pădurea Craiului din Apuseni și este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este atât de impresionantă, încât mulți cred că această cascadă va urca rapid în topul preferințelor turiștilor după ce cascada Bigăr s-a prăbușit. 

Cascada Vadu Crișului se află în Munții Pădurea Craiului, pe malul stâng al Crișului Repede, într-un cadru natural deosebit. Apa ce izvorăște din Peștera Vadu Crișului are o cădere de nouă metri și ajunge într-un bazin natural spectaculos săpat de apă în calcar.

Din anul 1955, atât peștera, cât și cascada de la Vadu Crișului, împreună cu întregul defileu, au fost declarate rezervație naturală.

După prăbușirea cascadei Bigăr, desemnată în anul 2013 de către site-ul The World Geography drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume, mulți cred că frumoasa cascadă din munții Apuseni îi va lua locul în preferințele turiștilor.

„Are asemănări, dar parcă suportul e mai mare. Dar mai în amonte s-a desprins stâncă asemănătoare ca și Bigărul, iar acum este în mijlocul albiei”, a declarat Pinter Istvan, șef al Salvamont Bihor, potrivit Digi24.

„Asta e cea mai frumoasă. Pot spune că este una dintre cele mai frumoase cascade din România”, a spus și Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului.

Unii turiști spun însă că Bigăr, cascada din județul Caraș-Severin, este totuși mai impresionantă: „Eu zic că Bigărul e mai spectaculos, nu e așa înalt, dar e mai spectaculos parcă”, a fost părerea unui turist.

Cum se ajunge la cascada Vadu Crișului

Accesul către cascadă se poate face pe un traseu marcat, o cărare prin pădure este destul de abruptă. Obiectivul turistic poate fi admirat și de cei care călătoresc cu trenul pe ruta Oradea-Cluj.

Potrivit calatorinapuseni.ro, cascada Vadu Crișului se află la aproximativ 1 km de comuna Vadu Crișului, respectiv 3 km de Șuncuiuș. Aici se poate ajunge cu mașina sau cu trenul.

La vreo 300 m de cascadă, pe malul drept al Crișului Repede se află halta Peștera, la care se poate ajunge cu trenurile de pe ruta Cluj-Oradea. De asemenea, se poate lua trenul până la Șuncuiuș și pe urmă se merge pe jos pe lângă calea ferată (2 km), până la halta Peștera.

Cu mașina se poate merge până la Vadu Crișului sau până la Șuncuiuș, iar de acolo pe jos, pe lângă calea ferată până la halta Peștera.

Citește și: EXCLUSIV! Reacția amuzantă a lui Namiko, fetița lui Cabral și a Andreei Ibacka, când a aflat că va avea un frate sau o soră

Iasmina Hill a devenit mamă pentru a doua oară. Românca este căsătorită cu administratorul Statuii Libertății

Loredana Chivu a făcut pasul cel mare: și-a pus cele mai mari silicoane din România

Mihaela Bilic avertizează: Pepenele roșu poate afecta ficatul

Obiective turistice din zonă

Nu doar cascada Vadu Crișului îmbogățește peisajul din Apuseni. Acolo se mai află și peștera Podireu II. Este situată în versantul drept al Crişului Repede, la ieşirea acestuia din defileu, sub nivelul terasamentului căii ferate din comuna Vadu-Crişului. Peștera are o singură galerie scurtă, străbătută de un curs de apă temporar care provine din infiltraţii. După circa 40 m de la intrare se ajunge într-o sală cu un mic lac care se formează pe timp ploios. Dincolo de el, peştera se înfundă prin îngustare.

În zonă se mai află și peștera Casa Zmeului, precum și Vama Sării.

Intrarea în peșteră are o deschidere mare și se află la baza unui abrupt. Aceasta este mascată de o vegetație bogată. Peștera de 95 m are o sală ușor ascendentă, cu câteva gururi și cu un curs subteran temporar. După circa 20 metri, sala se continuă cu o galerie îngustă de cca. 50 m.

Lângă intrare în peștera Casa Zmeului se află și Vama Sării, un turn construit pentru urmărirea mărfurilor transportate pe plute în secolul al XIII-lea.

Ce alte cascade spectaculoase se află în România

Munții din România găzduiesc și alte cascade impresionante, care atrag anual mii de turiști. Una dintre ele se află tot în munții Apuseni. Se numește cascada Vălul Miresei și este considerată o adevărată bijuterie. Are ape cristaline și este prinsă între două stânci masive pe Valea Stanciului.

Cascada Urlătoarea din Munții Bucegi este unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice pentru iubitorii de munte care ajung în Bușteni. Tot în Bucegi se află și cascada 7 izvoare, denumită și „izvorul nemuririi” sau „izvorul sacru”. Se spune că aici este cea mai curată apă din lume.

Cei care vizitează zona Maramureșului pot vedea Cascada Cailor de lângă stațiunea Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit „Podul Cailor”, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din țară și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România.

Intră în GALERIA FOTO să vezi mai multe imagini cu cascada Vadu Crișului.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter