Reamenajarea bucătăriei: cinci întrebări esențiale

Dacă te-ai plictisit de vechea ta bucătărie și vrei să profiți de vremea frumoasă pentru a o renova și reamenaja, atunci ia în considerare să îți aloci puțin timp pentru a pune la punct un plan în acest sens. Atunci când vine vorba despre reamenajarea casei, specialiștii recomandă să nu te grăbești în a face alegeri, pentru că va fi mai dificil apoi să faci schimbări. Iată de ce aspecte trebuie să ții cont dacă vrei o bucătărie nouă, modernă, de la planificarea cheltuielilor la alegerea mobilierului. 

Bugetul

Acesta este unul dintre cele mai importante elemente de care trebuie să ții seama atunci când planifici renovarea unei camere. Înainte de a începe lucrările, definește un buget provizoriu, pentru a nu avea parte de surprize urâte. Bugetul alocat depinde de mai mulți factori, începând cu posibilitățile materiale și nevoile tale și continuând cu materialele pe care dorești să le folosești, inclusiv dacă vrei să apelezi la specialiști sau vrei să te ocupi singură de reamenajare. Factura poate porni de la câteva mii de lei pentru o reîmprospătare decorativă la câteva zeci de mii, pentru una care presupune și renovare de bază, precum vopsirea pereților și a tâmplăriei și înlocuirea faianței. Dacă îți permite bugetul, este recomandat să apelezi la meșteri, care îți și pot da sfaturi despre cele mai bune materiale pe care le poți folosi. 

Mobilierul de bucătărie 

Indiferent dacă decizi să refaci totul singură sau să apelezi la un profesionist, trebuie să stabilești dacă păstrezi vechiul mobilier de bucătărie și eventual îi împrospătezi aspectul sau dacă îl schimbi parțial ori complet. Atunci când alegi noua mobila de bucatarie, măsoară de două ori spațiul pe care îl ai și decide ce tip de dulapuri ai nevoie pentru a avea totul bine organizat și la îndemână. De asemenea, stilul mobilierului trebuie să se potrivească aspectului general al bucătăriei, dar și să ia în considerare constrângerile și specificitățile încăperii. Alege piese de mobilier fine dacă bucătăria este de mici dimensiuni și folosește tot spațiul disponibil pe verticală. Ține cont de instalația de alimentare cu apă și gaze. Și materialele din care este realizat mobilierul sunt importante, pentru că trebuie să se potrivească finisajelor alese, dar și stilului bucătăriei, de la country la industrial. Nu în ultimul rând, compară ofertele de pe piață pentru a te asigura că ai făcut cea mai bună alegere. 

Electrocasnicele

Ca și în cazul mobilierului, trebuie să decizi ce faci cu vechile electrocasnice: le păstrezi sau le înlocuiești parțial sau total. Se vor potrivi noului design și noului mobilier? Poate există aparate pe care le folosești prea puțin, de exemplu, un robot de bucătărie, sau poate îți place să gătești frecvent și îți dorești un cuptor și o plită mai performante. Poate ai nevoie de un frigider mai mare sau, dimpotrivă, poate îți este util unul mai mic. Poate fi, de asemenea, o oportunitate de a investi în dispozitive mai moderne și mai eficiente din punct de vedere energetic. 

Podeaua și pereții

Dacă podeaua este deteriorată sau are un aspect învechit, poate că merită o schimbare, în caz contrar ar putea să strice aspectul noii bucătării. Gresie porțelanată, plăci de ciment, parchet, pardoseală din PVC sau vinil etc. – opțiunile pentru podeaua bucătăriei sunt numeroase și depind doar de propriile gusturi și de buget. În mod similar, poți reface și pereții, fie oferindu-le un aspect proaspăt cu un strat nou de vopsea ecologică, fie schimbând faianța din zona de gătit. De asemenea, dacă această zonă este acoperită deja cu faianță și nu ai un buget mai generos, poți folosi plăcuțe autoadezive care o imită. Procesul de montare a acestor plăcuțe este foarte ușor și rapid. 

Nevoile cotidiene

Tot înainte de a iniția lucrările de reamenajare, ia în calcul cât timp și cum folosești bucătăria. Locuiești singură sau ai o familie, iei masa în bucătărie sau într-un spațiu amenajat în living. Gătești frecvent sau folosești bucătăria doar pentru o cafea dimineața. Primești frecvent oaspeți, ai foarte multe vase și alte accesorii de depozitat? Nu în ultimul rând, trebuie să stabilești dacă îți dorești ca bucătăria să fie una funcțională sau să aibă mai degrabă o latură estetică.

În concluzie, înainte de a demara lucrările de reamenajare a bucătăriei, ia în considerate factorii de mai sus, care te vor ajuta să îți pui întrebările corecte și să concepi un plan bun pentru împrospătarea aspectului ei.

Sursa foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat împreună cu Acaju.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter