Băutura care ne ajută să învățăm mai bine. Este suficient doar să o mirosim

De Oana Dinu, pe Ultimul update Luni, 23 iulie 2018, 19:21
Băutura care ne ajută să învățăm mai bine. Este suficient doar să o mirosim pentru a avea rezultate mai bune, spun cercetătorii americani.

Institutului de Tehnologie Stevens din Statele Unite a realizat un experiment conform căruia consumul de cafea are beneficii și la nivelul aptitudinilor analitice, nu doar fizice. Cercetătorii spun că nu este nevoie să bem cafeaua, ci doar să o mirosim pentru a ne descurca mai bine la un test de matematică, conform stevens.edu.

Cercetarea condusă de profesoara Adriana Madzharov, de la Stevens School of Business, nu numai că evidențiază forța ascunsă a mirosului și stimularea cognitivă pe care o poate oferi asupra sarcinilor analitice, dar și faptul că vor exista performanțe mai bune asupra acestor sarcini.

Pentru a realiza aceast studiu, 100 de studenți americani, împărțiți în două grupuri, au primit un test de algebră cu 10 întrebări. Jumătatea care a stat într-o cameră cu o aromă puternică de cafea a avut rezultate mai bune decât ceilalți.

Echipa de cercetători a creat apoi un studiu de urmărire, cu mai mult de 200 de participanți, care au observat că în preajma mirosului de cafea se simt mai energici și mai vigilenți, sporindu-le performanța în ceea ce privește sarcinile mentale.

Explicația este că mirosul cafelei acționează ca un placebo pentru performanța raționamentului analitic. Concret, cafeaua ne poate păcăli creierul să creadă că suntem mai energici.

Madzharov, a cărui cercetare se concentrează pe marketingul senzorial și estetică, încearcă să exploreze dacă mirosurile de cafea pot avea un efect similar cu placebo asupra altor tipuri de performanță, cum ar fi raționamentul verbal.

Citește și: 

Martina Hingis s-a măritat pentru a doua oară. Cum a arătat în rochie de mireasă

Viitoarea cumnată a lui Meghan Markle, arestată. Care a fost motivul

Sursă foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter