Băile Felix, cea mai căutată stațiune din vestul țării

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 11 ianuarie 2023, 15:51

Stațiunea Băile Felix este de câteva zeci de ani cea mai căutată stațiune din țară pentru apele termale miraculoase, pentru cure balneare, liniște și relaxare. O vacanță la Băile Felix, în hotelurile recent construite sau renovate, se ridică la standardele europene.

Cuprins


Aflată la numai 6 km de Oradea, stațiunea Băile Felix s-a dezvoltat în mod constant în ultimii 15 ani și a căpătat o față nouă, atracții noi și tot mai mulți turiști. Apele termale din Băile Felix sunt cu adevărat miraculoase și binefăcătoare nu doar pentru cei care suferă de diverse afecțiuni locomotorii, dar și pentru cei care vor să își tonifice organismul, să se relaxeze, să se odihnească și să aibă grijă de imunitatea și rezistența lor. Chiar dacă nu petreci aici o vacanță lungă, Băile Felix rămân unul dintre locurile de vizitat atractive din țară.

A doua stațiune ca mărime din România

Nufărul alb, simbol al stațiunii Băile Felix

Nufărul alb, simbol al stațiunii Băile Felix

Băile Felix este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.

Izvoarele de apă geo-termală, cu temperaturi de 45-112°C, au proprietăți curative, fiind oligometalice, bicarbonate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice, fiind bogate în hidrosulfură de fier coloidală.

Un călugăr a descoperit izvoarele de la Băile Felix

Izvoarele de la Băile Felix erau cunoscute, probabil, din Antichitate așa cum se cunoșteau bine izvoarele termale sulfuroase de la Băile Herculane. Nu avem dovezi atât de vechi. Abia în jurul anului 1000, călugărul Felix de la o mănăstire din Sânmartin a început să aducă aici oameni bolnavi pentru a beneficia de proprietățile acestor ape. O altă variantă spune că abia în 1700 Felix Heldres a descoperit izvorul termal.
Între anii 1711-1721 apar primele așezăminte pentru tratament sub numele de Baia lui Felix, iar din 1885 se captează un nou izvor, având temperatura de 49 grade Celsius.

În 1731 se face prima analiză a apelor termale și a proprietăților curative ale acestora așa cum sunt cunoscute astăzi. Prima atestare a stațiunii datează din 1763, când un medic local solicita construirea unui bazin pentru băi. În 1771, bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatră și tot atunci au fost amenajate cabine de băi.

Prima clădire a fost construită între 1766-1772, însă stațiunea începe să se dezvolte abia în 1885 când a fost realizat primul foraj modern la Izvorul Principal.

Cure balneare la Băile Felix

Băile Felix, cea mai căutată stațiune din vestul țării

ștranduri moderne la Băile Felix

Tratamentele, băile de ape termale și procedurile medicale se adresează celor care suferă de:

  • afecţiuni reumatice degenerative (spondiloză, coxartorze, gonartroze, poliatroze)
  • afecţiuni reumatice inflamatorii (spondilită anchilozantă, poliartrită reumatoidă)
  • afecţiuni reumatice abarticulare (periartrită scapulo-humerală, tendinite, bursite)
  • afecţiuni posttraumatice
  • afecţiuni neurologice (discopatii, hernia de disc, pareze, paralizii)
  • afecțiuni ginecologice
  • boli de nutriție și metabolism

Contraindicaţiile tratamentului balnear:

stări febrile, boli infecţioase, afecţiuni dermatologice, cardiopatia ischemică, insuficienţă cardiac, valori crescute ale tensiunii arteriale, epilepsie, neoplasme, insuficienţă renală şi hepatica, stare de graviditate, copii 0-3 ani, TBC.

Obiective turistice în Băile Felix și împrejurimi

Băile Felix, cea mai căutată stațiune din vestul țării

lacurile cu nuferi din Băile Felix

  • Lacurile cu nuferi și lotuși, lacuri populate cu broaște țestoase si pești exotici. Nufărul alb a fost adus din Rezervația Naturală Pârâul Rețea din Băile 1 Mai, unde crește spontan. Nuferii galbeni și roz precum și lotușii au fost aduși din India, Pakistan și Africa.
  • Rezervația Naturala „Pârâul Peța” din Băile 1 Mai, adăpostește 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unică în Europa, relicvă a erei terțiare), peștele „Roșioara lui Racoviță” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviță) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare).
  • Ștrandul cu valuri din Băile 1 Mai (cel mai vechi din România – aproximativ 107 ani)
  • Capela de la Haieu, o impresionantă biserică-sală de sorginte medievală (sec. XIV), în care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene și gotice (restaurată în anul 1977);
  • Biserica ortodoxă din Rontău ridicată în sec. XV.
  • Peștera Urșilor, singura peștera din țară amenajată la standarde internaționale, unică prin densitatea fosilelor ursului de peșteră.

Vezi şi care sunt cele mai importante stațiuni balneare din România și ce afecțiuni se pot trata!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter