10 actori români de Oscar propuşi de criticii de film

De Nicoleta Galeteanu, pe

Propunerile oficiale la Oscar nu au inclus nici în acest an filmele sau actorii români în cea mai redutabilă cursă, care, pe de altă parte, au reuşit să ia cu asalt toate celelalte…
…  festivaluri de film din lume. Iar dacă la Oscar n-am prea avut noroc, ne-am gândit să întocmim o listă proprie, pe baza nominalizărilor criticilor de film Irina Margareta Nistor şi Mihnea Columbeanu, a celor mai valoroase prestaţii actoriceşti din toate timpurile, care ar fi meritat să câştige un Oscar.

Iată care sunt nominalizările acestora la categoria „cel mai bun actor”.

1. Victor Rebengiuc – Medalia de Onoare

O interpretare impecabilă şi plină de emoţie, Victor Rebengiuc face un rol de milioane, în care maestrul pur şi simplu străluceşte în pelicula lui Călin Peter Netzer.

Un om simplu, un personaj mediocru chiar şi pentru familia sa, Ion I. Ion, în vârstă de 75 de ani, este decorat, cu ocazia împlinirii a 50 de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, cu o medalie de onoare. Deşi „eroul” realizează că medalia nu i se cuvine, acceptă să o primească doar pentru a recâştiga aprecierea familiei.

Actorul a fost votat în unanimitate de către criticii români de film.

2. Gheorghe Dinică – Filantropica

„Filantropica”, în regia lui Nae Caramfil, îi conferă lui Gheorghe Dinică un rol secundar pe care regretatul maestru îl realizează epocal.

În rolul lui Pepe, acesta este artist şi om de afaceri, textier oficial al cerşetorilor din Bucureşti, gata să profite de orice prilej şi milog care i se ivesc pentru a-şi pune în aplicare escrocheriile.

În rolul impostorului inteligent, artistul reuşeşte, ajutat de grimasa malefică şi hazul său acid, o măiestrie comică memorabilă.

3. Toma Caragiu – Actorul şi sălbaticii

În regia lui Manole Marcus, filmul îi oferă lui Toma Caragiu poate cel mai mare rol din carieră, în care actorul ridică arta actoricească la cote greu de atins.

Filmul, realizat în 1974, rămâne şi astăzi o capodoperă a filmului românesc.

4. Ovidiu Niculescu – Restul e tăcere

Cu o perspectivă regizorală proaspată, filmul lui Nae Caranfil îl propune lui Ovidiu Niculescu rolul carierei, pe care îl realizează cu o mare artă „cameleonică”.

Leon Negrescu, un moşier local, auto-proclamat Patron al Artelor, devine finanţatorul întregii afaceri. Tot el este protectorul lui Grig, dascalul său, părinte substituit, partener necinstit si duşman pe viaţă.

5. Luminiţa Gheorghiu – Moartea domnului Lăzărescu

Distribuită în rolul asistentei medicale Mioara în filmul lui Cristi Puiu, actriţa face o performanţă de mare calibru, recompensată cu patru premii internaţionale. Povestea unui bătrân ajuns la capătul vieţii, care este transportat de la un spital la altul, şi a unei femei care ajunge să se lupte cu toţi pentru un pacient necunoscut este spusă de actori cu o simplitate copleşitoare.

Află pe pagina următoare ce alţi actori români au făcut roluri de nota 10.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter