Foto: 5 cratere uriaşe formate de asteroizi

De Nicoleta Galeteanu, pe Ultimul update Luni, 08 august 2022, 15:44

Oamenii de ştiinţă trag semnale de alarmă privind ameninţările iminente ale asteroizilor care se apropie vertiginos de planeta noastră, în viitorul foarte apropiat sau foarte îndepărtat.

Dacă ar fi să aibă dreptate, forţa acestora ar fi resimţită pe Pământ la o putere asemănătoare a celei produse de câteva bombe nucleare şi ar şterge un oraş întreg de pe faţa pământului.

În ciuda scenariului fabulos, ameninţările rămân reale. Anul trecut, în Irlanda au fost surprinse imagini spectaculoase în timp ce un meteorit arzând a brăzdat cerul, cu o viteză de de peste 100.000 kilometri pe oră.

Iată însă care sunt cele mai puternice coliziuni ale meteroriţilor care au lovit Terra.

Craterul Barringer

Craterul Barringer din Arizona, în apropiere de Diablo Canyon, a fost format acum 50.000 de ani. Se crede că meteoritul, din nichel şi fier, a avut un diametru de 50 de metri şi a lovit solul cu o viteză de 13 kilometri pe secundă). Jumătate din volumul meteoritului, de 300.000 tone metrice, au fost vaporizate înainte ca acesta să lovească pământul.

”Marea groapă” se află la o altitudine de aproximativ 1740 m deasupra nivelului mării, iar craterul are un diametru de 1200 metri şi aproximativ 170 metri adâncime.

Foto: 5 cratere uriaşe formate de asteroizi

Deep Bay

Craterul Deep Bay este astăzi un golf în Lacul Reindeer din provincia canadiană Saskatchewan, însă construcţia s-a format în urma unui imens meteorit care a căzut acum 100 de millioane de ani.

De formă circulară, craterul are o adâncime de 220 de metri, într-un lac care are ape puţin adânci, şi 13 kilometri lăţime.

Foto: 5 cratere uriaşe formate de asteroizi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter