Expert american în sănătate: „Este cel mai periculos moment să fii nevaccinat”

De Unica.ro, pe
Persoanele nevaccinate sunt mai mult ca oricând în pericol în momentul de față, conform șefului Departamentului de Medicină de la Universitatea California din San Francisco, SUA, Robert M. Wachter.

Wachter a subliniat cât de utile sunt vaccinurile pentru a combate pandemia de COVID-19: „Știm că persoanele care sunt complet imunizate sunt protejate împotriva infecțiilor și a bolilor grave și sunt mai puțin susceptibile de a transmite virusului și altora. Vaccinurile sunt cu adevărat un miracol”.

Cu toate astea, există și vești proaste, cum cum a explicat șeful reputatei instituții californiene. „Dar iată veștile proaste: viața a devenit și mai riscantă pentru persoanele nevaccinate, în special pentru cei care nu au avut niciodată Covid-19”, a zis el, citat de Libertatea.

Totodată, Wachter a mai afirmat că persoanele cu infecții anterioare se încadrează într-o categorie „de mijloc”, întrucât sunt „cel puțin parțial protejate, dar necesită vaccinare pentru a crește nivelul și durabilitatea imunității”, după cum arată Washington Post.

Citește și: Poveste emoționantă: pacientă cu COVID-19 de la ATI i-a cerut doctoriței să o vaccineze

Citește și: Restaurantele unde tot personalul este vaccinat ar putea rămâne deschise indiferent de rata de infectare

Citește și: 50% dintre bucureșteni ar putea fi vaccinați anti-COVID-19 până la finalul lunii mai

Citește și: Când ar putea intra în vigoare certificatul de vaccinare european

Un alt aspect esențial subliniat de aspect este faptul că, deși virusul a evoluat, suferind mai multe mutații, corpul uman nu a făcut-o. „Corpul uman nu a evoluat pentru a fi mai puternic în combaterea noului coronavirus, așa că, dacă sistemul nostru imunitar nu este pregătit să lupte împotriva bolii, vulnerabilitatea noastră rămâne neschimbată”, a zis Wachter. „În timp ce tratamentele pentru Covid-19 s-au îmbunătățit de la începutul pandemiei, șansele de spitalizare și rata de deces după infecție nu au scăzut prea mult”.

Expertul a mai vorbit și despre falsa senzație de siguranță pe care ar putea să o aibă oamenii nevaccinați în prezent: „Văzând cifrele în scădere, oamenii neimunizați ar putea concluziona că lucrurile au devenit mai sigure și lasă garda jos. Problema este că cifrele – rate de pozitivitare descendente, număr mai redus de spitalizări și de decese – pot masca realitatea. Situația se poate îmbunătăți la nivelul populației vaccinate, însă se poate înrăutăți în grupul nevaccinat”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter