Psihologie: Cum îţi vindeci psihicul cu ajutorul filmelor?

De Libertatea pentru femei, pe

La Oscaruri nu există o categorie numită „Cel mai bun film cu temă psihologică“, dar ea ar trebui inventată. Pentru că multe pelicule cu substrat psihologic sunt foarte bine realizate, interesante şi inspiraţionale.
Psihoterapeutul britanic Bernie Wooder a descoperit o metodă de tratare a problemelor emoţionale prin intermediul vizionării unor filme artistice şi analizării comportamentului personajelor. Unica a provocat trei psihologi români să aleagă câteva astfel de filme pe care ar merita să le (re)vedem! Iată recomandările psihoterapeuţilor Carmen Moldoveanu (1) şi Aniela Minu (3) şi ale psihologului Andreea Dîrzu (2).

1 CLOSER, regia: Mike Nichols; cu: Natalie Portman, Jude Law, Clive Owen

Tema: Patru oameni, fiecare luptând, mai mult sau mai puţin corect, pentru găsirea unei iubiri perfecte.
De ce să-l vezi: Observă cum personajele – care au caractere foarte diferite, dar foarte puternice – ,  se încăpăţânează să nu cedeze compromisurilor, rutinei şi minciunilor. Finalul te provoacă să găseşti tu  răspunsul care le-a scăpat lor.

REVOLUTIONARY ROAD, regia: Sam Mendes; cu: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Christopher Fitzgerald
Tema: Femeia renunţă la carieră şi la interacţiunile sociale pentru a se dedica vieţii de familie. Bărbatul îşi îndeplineşte rolul său de a susţine financiar familia şi de a o proteja. Dar cuplul nu e fericit.
De ce să-l vezi: Prea confuzi şi nefericiţi, cei doi luptă să înţeleagă care e drumul potrivit în viaţă, când cel propus de societate este sortit eşecului. Acest drum înseamnă schimbări bruşte şi dificile.

VICKY CRISTINA BARCELONA, regia: Woody Allen; cu: Scarlett Johnasson; Rebecca Hall, Javier Bardem, Penelope Cruz
Tema: Filmul include, cu umor şi raţiune, toate posibilităţile vieţii afective: cuplul în care a dispărut romantismul şi care consideră căsătoria cea mai bună alegere în viaţă; femeia care doreşte să se îndrăgostească pasional şi abandonează relaţiile când pasiunea scade; triunghiul afectiv datorat faptului că oamenii nu s-au separat cu adevărat de foştii parteneri; mitul iubirii libere.
De ce să-l vezi: Schimbarea perspectivelor favorizează empatia şi toleranţa.

2 A BEAUTIFUL MIND, regia: Ron Howard; cu: Russel Crowe, Ed Harris

Tema: Pelicula prezintă povestea unui genial profesor de matematică.
De ce să-l vezi: Surprinde prin construcţie, reuşind să descompună, treptat, iluzia realităţii construite din perspectiva personajului principal până la sfârşit, când ne este prezentată realitatea dezbrăcată de orice producţie a minţii.

ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND, regia: Michel Gondry; cu: Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson
Tema: Povestea unui tip (Jim Carrey, convingător într-un rol dramatic) care îşi şterge din memorie toate amintirile legate de o iubire dulce-amăruie.
De ce să-l vezi: Mesajul: nimic nu e mai puternic decât dragostea, nici măcar (sau poate cel mai puţin) mintea.

NUNTA MUTĂ, regia: Horaţiu Mălăele; cu: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean
Tema: O echipă de jurnalişti merge într-un oraş izolat să filmeze un reportaj despre fenomenele paranormale.
De ce să-l vezi:  Un film proaspăt, amu-zant, ce surprinde într-un mod fidel psihologia românului. E un film cu români, despre români şi pentru români. Are, de fapt, îmbinarea dintre umorul şi dramatismul care ne caracterizează ca popor.

3 SERENDIPITY, regia: Peter Chelsom; cu: John Cusack, Kate Bekinsale

Tema: O comedie romantică despre influenţa destinului asupra a doi oameni care se caută doar unul pe celălalt.
De ce să-l vezi: O peliculă despre cum „nimic nu este întâmplător în viaţă!“, cum putem face descoperiri norocoase din întâmplare, cum ni se poate schimba viaţa într-o secundă luând-o pe alt drum. Un film care te pune pe gânduri apropo de ineditul vieţii, de magia aflată în spatele unor situaţii aparent banale.

GOOD WILL HUNTING, regia: Gus Van Sant; cu: Robin Williams, Matt Damon
Tema: Povestea unui om care are însemnate în minte şi în suflet dramele unui trecut ce aproape îl condamnă. În ciuda eforturilor celor din jur, care nu vor să-l lase să se irosească, el, cel genial, pare că se încăpăţânează să se autodistrugă.
De ce să-l vezi: Un film care arată cum trecutul ne poate compromite prezentul şi viitorul şi cum rănile din suflet ne împiedică să credem că merităm ceva mai bun de la viaţă.

SWEET NOVEMBER, regia: Pat  O’Connor; cu: Keanu Reeves, Charlize Theron

Tema: Povestea unei femei care le pro-pune bărbaţilor să locuiască cu ea timp de o lună şi să trăiască după regulile ei. Apoi, să se despartă şi fiecare să meargă pe drumul lui. Până într-o lună de noiembrie.
De ce să-l vezi: Te atrage prin forţa mesajului: „Dă sens fiecărei clipe din viaţa ta… timpul este limitat!“ Experienţa eroinei principale, de a da sens ultimelor luni din viaţa ei, se transformă într-o frumoasă poveste de dragoste, arătându-ne cum, trăind la maximum pe ultima sută de metri, poţi descătuşa forţe nebănuite.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter