Prognoza meteo ANM: Luna august va debuta cu un val de căldură persistent

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 30 iulie 2021, 10:09
ANM a emis două avertizări meteo, de tip cod galben și cod portocaliu, pentru zonele afectate de un val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat. Luna august va debuta cu temperaturi ridicate, de aproape 40 de grade Celsius. 

Prognoza meteo ANM arată că la finalul lunii iulie și începutul lunii august, majoritatea regiunilor se vor confrunta cu un val de căldură persistent, disconfort termic accentuat și caniculă.

Vremea ANM: Cod galben de caniculă

În intervalul 30 iulie – 1 august, „valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, a anunțat ANM.

Meteo ANM: Cod portocaliu în mai multe județe din țară

În același interval de timp, „pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (30, 31 iulie și 1 august),  în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Meteorologii ANM mai noteză că „valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.”

Citește și: Cristi Borcea i-ar fi făcut avansuri Biancăi Drăgușanu. Ce-a spus vedeta despre omul de afaceri

Cum a comentat CTP gestul scrimerei Ana Maria Popescu, care a refuzat să dea mâna cu ministrul sportului, Eduard Novak

Roxen: „M-am născut fată, dar mă consider băiat”

Cu ce se ocupă, de fapt, fiica lui Mircea Diaconu – nimeni nu se aștepta

Prognoza meteo pentru București

În București, vremea va continua să fie caniculară, iar „indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Până la finalul săptămânii disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.”

„Maximele se vor situa în jurul a 38…39 de grade, iar temperatura minimă va avea valori, în general, de 20…22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.”

Cum explică meteorologii trecea de la caniculă la furtuni puternice

Elena Mateescu, director ANM, a explicat la Digi24 care este cauza fenomenelor extreme ce au cuprins România în această vară.

„Acesta este prețul pe care îl plătim atunci când vorbim de temperaturi foarte ridicate pe parcursul zilei. Vorbim de fenomene de scurtă durată, așa cum se întâmplă de fiecare dată la schimbul de aer cald- foarte rece, cu diferențe mai mai de 10 grade”, a spus Elena Mateescu.

De asemenea, deasupra României va veni și un nor de praf saharian: „Întotdeauna când e val de căldură tropicală, acesta vine și cu praf saharian. Vom vedea zone, cu siguranță acolo unde vor fi ploi e posibil să avem și depuneri la nivelul solului și al suprrafețelor, mașini sau alte obiecte”, a mai spus aceasta.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter