Prognoza meteo ANM: Cod portocaliu de ploi abundente

De Unica.ro, pe
Prognoza meteo ANM nu vine cu vești prea bune pentru acest final de săptămână. Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme severă, de tip cod galben și cod portocaliu. 

Prognoza meteo ANM pentru următoarele zile semnalează o instabilitate atmosferică temporar accentuată. Vor fi ploi abundente, condiții de grindină și vijelii. Meteorologii au emis două atenționări de tip cod galben și cod portocaliu. 

Prognoza meteo ANM: Cod portocaliu de ploi abundente

În intervalul 27 mai, ora 16:00 – 28 mai, ora 21:00, ANM a emis un cod portocaliu de ploi abundente. Zonele afectate sunt județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani, precum și zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Bacău.

În aceste regiuni, „vor fi perioade cu ploi abundente și în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp”, potrivit ANM.   

Meteorologii avertizează că „la altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaților Meridionali.”

Cod galben de ploi, vijelii, grindină

În intervalul 27 mai, 0ra 12:00 – 29 mai, ora 10:00, prognoza meteo ANM semnalează o instabilitate atmosferică temporar accentuată. Regiunile vizate sunt zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei. 

În intervalul menționat, în aceste zone „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.”

ANM notează că „astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.”

Citește și: Ce bea Teo Trandafir zi de zi la prima oră a dimineții: „E un chin groaznic”

Cum a aflat Andreea Ibacka că este din nou însărcinată

Irina Rimes a dezvăluit motivul real al divorțului de Andi Bănică

Cristina Șișcanu, criticată de fani după ce a publicat pe Instagram o poză cu ea în costum de baie

Vremea în București

Și în Capitală, prognoza meteo ANM arată vreme instabilă și răcoroasă. Astăzi, 27 mai, de la ora 12:00, cerul va avea înnorări și temporar, mai ales spre seară și în cursul nopții, vor fi averse și descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor depăși 5…8 l/mp și, posibil peste 10…12 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 24 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.

În intervalul 28 mai, ora 09:00 – 29 mai, ora 10:00, vremea se va menține instabilă și răcoroasă. Cerul va avea înnorări și, temporar, vor fi averse și descărcări electrice
mai ales în cursul zilei, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade„, potrivit prognozei meteo ANM.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter