Numele Sf. Gheorghe. Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

De Adina Zamfir, pe

Numele Sf. Gheorghe este unul dintre cele mai folosite și îndrăgite nume românești. Cu numeroase variante mai vechi și mai moderne, numele Sf. Gheorghe este purtat de peste 900.000 de români.

 

Pe 23 aprilie, în preajma Sărbătorilor Paștelui, îi sărbătorim pe toți cei care poartă numele Sf. Gheorghe. Este unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox și unul dintre mucenicii martiri de numele căruia este legată o veche legendă fabuloasă.

Martirul care s-a luptat cu balaurul diavolului

Sf. Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, în secolul al IV-lea, într-o familie de creștini. A fost un bun soldat, un tânăr deosebit de curajos și îndrăzneț, apărându-și mereu credința creștină. Legenda spune că el ar fi salvat cetatea Silena din provincia Libiei de balaurul care cerea sacrificii sângeroase în fiecare săptămână. De aceea, Sf. Gheorghe este adesea înfățișat în icoane călare pe cal, înarmat cu o suliță cu care străpunge inima balaurului din legendă.

În realitate, lupta lui cu balaurul este o metaforă pentru lupta acestui tânăr curajos cu diavolul și cu autoritățile din regiune care îi prigoneau pe creștini. Pentru credința lui, Gheorghe a fost întemnițat, schingiuit și în cele din urmă decapitat pe data de 23 aprilie, când este prăznuit în calendarul creștin.

Numele Sf. Gheorghe. Care sunt sărbătoriții acestei zile

Ziua de 23 aprilie este ziua în care a fost martirizat Sf. Gheorghe, dar este și ziua în care el a învins prin sacrificiul lui pe cei care au încercat să îl îndepărteze de religia creștină. În această zi se sărbătoresc toți cei care poartă numele Sf. Gheorghe

Nume de bărbați care se sărbătoresc de Sf. Gheorghe

Gheorghe

George

Ginel

Geo

Georgel

Gelu

Gheorghiță

Gheorghieș

Gică

Iorgu

Iordache

Nume de femei care se sărbătoresc pe 23 aprilie

Georgeta

Geta

Georgiana

Georgi

Gherghița

Gherghina

Gina

Geluța

 

Ce semnificație are numele Gheorghe sau George

În vechea limbă greacă, Gheorghe era numit Giorgios și însemna agricultor, lucrător al pământului, om harnic și gospodar. Este un nume foarte popular la români, nu doar pentru că Marele Mucenic Gheorghe este văzut ca un aprig apărător al credinței creștine, ci și pentru sonoritatea deosebită a acestui nume.

Gheorghe îmbină curajul, îndrăzneala, hotărârea, cu hărnicia și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă acest tânăr martir. Sonoritatea numelui este dură, masculină, specifică unui bărbat care se impune, dar care este echilibrat și drept.

Fiind un exemplu de bărbăție și curaj, Sf. Gheorghe este protectorul armatei și al tuturor soldaților la noi în țară și totodată ocrotitorul unor mari case domnitoare din Apus, din Anglia și Italia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter