Influencerii de pe Instagram au descoperit Cernobîlul, iar acum pozează sexy în zona de excludere

De Andreea Catrina, pe Ultimul update Miercuri, 26 aprilie 2023, 10:59
La mai bine de trei decenii și jumătate de la accidentul nuclear de la Cernobîl, zeci, poate chiar sute de tineri, au început să meargă în zona de excludere a accidentului, pentru ședințe foto, unele dintre ele provocatoare. Mulți dintre ei abia au aflat de catastrofa care s-a petrecut în Ucraina în același timp cu lansarea serialului de succes Cernobîl, difuzat de HBO.

Un serial-fenomen, care a cucerit pe toată lumea

La începutul lunii mai 2019, HBO a lansat miniseria Cernobîl. Serialul a devenit, încă de la primul episod, un adevărat fenomen. În prezent, Cernobîl este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune seriale din toate timpurile, conform IMDB, având nota 9,4 pe cunoscuta platformă.

Miniseria are doar 5 episoade și urmărește dezastrul nuclear de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, dar și eforturile care au urmat după explozie, pentru securizarea zonei, și totodată modul în care a fost mușamalizat, la acea dată, dezastrul.

Influencerii au descoperit Cernobîlul și au mers în zona de excludere pentru ședințe foto

Odată cu apariția miniseriei, tinerii care au vizionat serialul – și care, cel mai probabil, nici nu erau născuți când a avut loc explozia – au început să fie interesați de Cernobîl. Foarte mulți au mers în zona de excludere, în orașul abandonat Prîpeat, în care există încă radiații nocive, pentru a face ședințe foto.

Zona de excludere este zona cea mai afectată de radiații. Un teritoriu de 2.600 de kilometri pătraţi, care a fost evacuat la scurt timp după explozie și care, până în zilele noastre, a rămas abandonat.

Evgheni Gonciarenko, angajat în zona de excludere de la Cernobîl, declara în 2016, pentru Digi24, că, în ciuda faptului că nivelul de radiații a mai scăzut între timp, zona rămâne în continuare periculoasă. „Putem afirmă că nivelul actual nu este benefic pentru sănătate. Nu este benefic să trăieşti în această zonă”.

Cu toate acestea, turismul extrem de la Cernobîl a început să ia amploare și, mai mult decât atât, se pare că celelalte reactoare, închise și ele la câțiva ani după explozia reactorului 4, pot fi vizitate de turiștii amatori de senzații tari.

Prîpeat

Foto: @juliabaessler – „130 de pompieri au murit chiar aici, imediat după accident. Locul acesta e emoționant” este descrierea care însoțește una dintre fotografiile publicate pe Instagram.

reactor

Foto: @juliabaessler – „Ușa de la intrarea reactorului 4 (n.r. cel care a explodat). În spatele acestei uși există încă un nivel foarte mare de radiații, care ar putea ucide un om în doar câteva minute” este descrierea altei fotografii.

Prîpeat

Foto: @juliabaessler – „Subsolul spitalului 126 este celebru pentru că încă adăpostește hainele contaminate ale pompierilor care au încercat să stingă focul în noaptea accidentului. Aici radiațiile sunt destul de mari”.

Instagramul a fost inundat și de fotografii cu tinere îmbrăcate sumar, în apropierea reactoarelor de la Cernobîl.

Cernobîl

Vezi mai multe fotografii în galeria foto de mai sus!

Cum au reacționat internauții

Cu toate că unii curioși au apleciat fotografiile și clipurile video publicate de acești tineri pe Instagram, pentru că doar așa pot vedea cum arată Cernobîlul în zilele noastre, fotografiile sexy nu au fost primite deloc bine.

Oamenii au criticat lipsa de respect a celor care au pozat astfel, în condițiile în care zeci de mii de oameni și-au pierdut viețile în acele zone. „Sunteți niște oportuniști care nu au niciun pic de respect pentru oamenii care au murit acolo în chinuri groaznice„, este unul dintre comentariile transmise pe Instagram.

Ce spun reprezentanții HBO despre acest fenomen

Ținând cont de faptul că acești tineri au descoperit Cernobîlul odată cu serialul cu același nume, reprezentanții HBO s-au simțit nevoiți să dea o declarație publică legată de fenomenul ședințelor foto în zona de excludere.

Este minunat că serialul nostru v-a inspirat să mergeți să vedeți cu ochii voștri zona de excludere de la Cernobîl, dar nu uitați, dacă ajungeți acolo, că o tragedie teribilă a avut loc în acea zonă… fiți respectuoși”, a scris pe Twitter Craig Mazin, unul dintre creatorii serialului.

Foto deschidere: Instagram/@nz.nik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter