Darul cel mai de preț

De Georgiana Averchi, pe Ultimul update Vineri, 10 septembrie 2021, 14:15

Ce (mai) înseamnă Crăciunul? Cum să ne găsim propria semnificație a sărbătorilor, când tendința spre consumerism a transformat acest moment într-unul de stres, când magazinele decorate încă din octombrie ne îndeamnă mai mult către a avea și mai puțin către a fi?! Psihologul Ramona Gherasim are câteva răspunsuri ce ne-au rămas în suflet.

Cum ne (re)găsim bucuria de a fi, de a ne conecta cu acest moment prezent, de a fi recunoscători pentru ceea ce avem deja, chiar și când nu se încadrează în standarde impuse de „instanțe de judecată“, fie ele interioare ori exterioare? Cum pot fi bine cu mine, chiar dacă o voce critică și neobosită spune că nu sunt cum ar fi trebuit să fiu acum?
Crăciunul poate că a devenit între timp despre cadouri și vacanțe, dar, dacă ne reconectăm cu semnificația lui, este momentul de sărbătoare a nașterii lui Isus, a nașterii conștiinței de sine și a trezirii iubirii de sine și de oameni, ca valoare de viață. Iar nașterea este una dintre marile inițieri ale vieții – fără această inițiere, nu am fi fost astăzi aici. Dacă ne uităm la simbolistica darurilor primite de Isus la nașterea sa, descoperim că aceleași daruri (ni) le putem face și noi, chiar și 2019 ani mai târziu.
• Aurul a fost dăruit în semn de prețuire și respect. Ce poți face pentru tine acum, în semn de respect și prețuire de sine? La ce obișnuință poți renunța pentru a-ți onora corpul și pentru a-ți respecta sănătatea și integritatea (fizică, emoțională, spirituală)?
• Tămâia a fost dăruită ca semn că Isus a venit să fie în serviciul semenilor săi, reprezentând mireasma vieții desăvârșite și rugăciunea. Ce poți face astfel încât să poți simți că aduci o contribuție semnificativă în viața celor din jur? Unde este nevoie de ceea ce tu poți dărui prin timpul și contribuția ta?
Smirna aduce aminte de moarte și jertfă, anticipând suferințele prin care avea să treacă Isus, simbolizând, în același timp, nemurirea sufletului. Nu suntem feriți de suferință, iar evoluția în sine include periodic nevoia renunțării la ceea ce este vechi pentru a primi înnoirea. Dacă nu îți place cine ești acum, ești dispusă să o lași în urmă pe cea care ai fost și să fii cea care poți deveni? Ce context de viață ai nevoie să schimbi?

Cum transformi momentele de tensiune
Din cauza ritmului de viață atât de rapid, sărbătorile vin ca moment de cumpănă, de decizie, în care tot ce am amânat până acum revine cu încăpățânare la fileul atenției noastre. Poate că ies la iveală aspecte nevindecate din familie, tensiuni de care te lipsești cu agerime în timpul anului, dar inevitabile acum prin natura sărbătorilor care vă aduc iar împreună. Cum ar fi dacă, în loc să te enervezi înainte de întâlnirea cu persoane care nu-ți sunt dragi și să cauți strategii de evitare, ai folosi această perioadă ca pe un moment de „reality check“? Pentru că partea bună în a găsi calea de evitare este că nu va trebui să faci față certurilor și tensiunilor de data aceasta și îți poți acorda ție timp de răgaz și poate chiar relaxare. Partea rea însă este că, nebăgate în seamă, tensiunile te vor aștepta tot acolo și anul următor, și cel care vine după… Până la urmă, ce este nevindecat de sărbători, este nevindecat și în restul anului, acum doar ai timpul și contextul în care să le observi. Și, deși este adevărat că nu-i putem schimba pe cei din jur, ne putem transforma atitudinea față de trecut, față de membrii familiei, față de firul epic al poveștii nespuse.

Cum să-ți fie bine dacă ești singură
Ori poate, din contră, ești singură în această perioadă. Caz în care te îndemn să observi care este dialogul tău interior despre sărbători. Ce și cum îți spui că ar trebui să fie? Valoarea personală nu vine din ce planuri ai de sărbători, orice mască socială aduce mai multe presiuni decât beneficii, iar acum ai la îndemână poate una dintre cele mai prețioase resurse: timp pentru tine! Timp să te descoperi, să meditezi, să te odihnești, să te reinventezi. Dar și timp de dăruit! Dacă nu vrei să fii singură, ci împreună cu cineva care ar aprecia asta, poți găsi, de exemplu, asociații care se ocupă de copii fără familii. Adevărul deseori ignorat este că sunt atâția alți oameni singuri, care primesc cu recunoștință orice formă de atenție care vine către ei, încât izolarea rămâne până la urmă o alegere.
Nu ai un iubit și vrei să cunoști pe cineva? Amintește-ți că oamenii sunt aduși împreună de pasiunile lor și cu siguranță găsești un atelier, un curs pentru pasiunea ta, oricare ar fi ea. Nu ai încă una? Fă-ți un cadou și descoperă care ar fi – un hobby nu este un lux, este o necesitate!

Ce plantezi iarna, pentru a aduce împliniri în viața ta?
Dacă nu te poți conecta cu semnificația creștină a sărbătorii Crăciunului, poți oricând privi către mișcarea pe care și natura o face. Solstițiul de iarnă marchează noaptea cea mai lungă din an, cu cele mai multe ore de întuneric, și, prin asta, renașterea ori reîntoarcerea Soarelui – moment cu o puternică energie pentru reînnoire și meditație. Pe timp de iarnă, rădăcinile copacilor cresc, înfigându-se mai adânc și mai puternic în pământ. Când nu există o creștere vizibilă la suprafață, întoarce-ți atenția în interior și întreabă-te în ce sol ai nevoie să îți plantezi rădăcinile, pentru ca, odată trecută iarna, să crești cu ușurință și bucurie. Acordă-ți acest timp de examinare profundă a etapei de viață în care te afli, dă-ți timp să respiri, să observi, să te oprești din ceea ce faci în mod normal și să evaluezi:
• Ce îți dorești să trăiești în anul care vine?
• Care este mediul, contextul în care vrei să trăiești acest lucru ori această stare? Unde și cu cine?
• Care este comportamentul tău zilnic? Ce ai nevoie să schimbi în comportamentul tău astfel încât să trăiești ceea ce ți-ai propus?
• Care sunt valorile și convingerile cu care funcționezi acum? La ce convingeri sau adevăruri care te limitează ai nevoie să renunți pentru a-ți trăi dorința?

În concluzie, câteva gânduri pe care să nu le uiți despre sărbători…

  • Poate că nu este despre cadouri, ci despre a fi prezent, despre experiențe împreună cu cei dragi sau pur și simplu tu cu tine.
  • Când crezi că nu ai destul, fă rai din ce ai!
  • Contribuie! Acolo unde poți și este necesar.
  • Dacă ceva nu merge, fă altceva.
  • Nu sunt doar sărbătorile celorlalți, sunt și sărbătorile tale. Dăruiește cum și cât simți și ai grijă și de tine.
  • Și, mai ales, amintește-ți că oricum ar fi pentru tine anul acesta, sărbătorile reprezintă doar un moment din viața ta, nu întreaga ta viață.

Sărbători cu drag de viață!

Ramona Gherasim (http://ramonagherasim.ro/) este psiholog, Coach și Master Trainer NLP, cu formări la instituții de prestigiu din România și străinătate. De 13 ani creează și facilitează formări și ateliere de NLP, art-terapie, parenting, constelații sistemice și familiale, însoțindu-și clienții în perioade de tranziție, schimbări de identitate și implementări de proiecte curajoase atât în viața personală, cât și profesională.

Foto: Shutterstock
Articolul a apărut în revista Unica, ianuarie 2020.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter