Ce restricții ar putea impune autoritățile din România pentru limitarea răspândirii coronavirusului

De Unica.ro, pe
După creșterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19 din ultima perioadă, autoritățile ar putea reintroduce restricțiile de limitare a răspândirii noului coronavirus. 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi secretarul de stat Raed Arafat au anunțat care sunt restricțiile ce ar putea fi impuse în România în perioada următoare din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Potrivit acestora, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel din municipiul Bucureşti se vor întruni în regim de urgenţă să analizeze situaţia epidemiologică în fiecare judeţ şi în localităţile respective şi să ia toate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Citește online gratuit numărul de octombrie al revistei Unica

Ce restricții ar putea fi impuse în perioada următoare

Acolo unde se înregistrează un indice de incidență de peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile se va decide carantinarea localităților, iar unde indicele e între 1,5 și 3, vor fi luate măsuri restrictive.

S-ar putea interzice din nou organizarea evenimentelor precum nunți și botezuri în localitățile cu peste 1,5 cazuri/mia de locuitori. Purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi în cele deschise unde există aglomeraţie, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5 sunt alte câteva restricții ce ar putea fi impuse.

“Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii.

În zonele în care avem incidenţa de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private, să ia în considerare munca de la domiciliu, la distanţă şi acolo unde nu se poate, decalarea programului.

Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele care sunt afectate şi au incidenţa de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile”, a declarat Raed Arafat.

Noi restricții în ce privește și slujbele religioase

“Mai este o decizie luată, şi anume, referitor la organizarea sărbătorilor religioase şi care este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare.

Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a explicat Arafat.

Citește și: Bolnav de COVID-19, Donald Trump s-a întors la Casa Albă: “Nu vă temeți de Covid. Nu-l lăsați să vă domine viața”

„Controalele vor fi intensificate, vor fi făcute verificări de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punctul de vedere al limitării răspândirii virusului, dar ne aşteptăm la mai mult, la colaborarea populaţiei, gestul este foarte simplu, purtarea măştii, distanţarea, respectarea regulilor de interacţiune, dezinfectarea pe mâini, dezinfectarea suprafeţelor”, a mai adăugat şeful DSU, potrivit digi24.

Noi reguli pentru românii care vin din țări mai afectate de pandemie decât România

Cei care vin din țările cu un indice mai mare de infectare și vor să stea pentru trei zile în România, pot veni cu un test negativ efectuat în utlimele 48 de ore. Cei care vin să stea o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile cu posibilitatea ca în a opta zi să facă la cerere un test.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter