Avertizare ANM: Cod portocaliu de vijelii puternice și cod galben de caniculă

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 15 iulie 2021, 12:33
O avertizare ANM de tip cod galben și cod portocaliu a fost emisă pentru intervalul 15 - 16 iulie 2021. Meteorologii au anunțat ploi torențiale, vijelii puternice, dar și caniculă.

Fenomenele meteo extreme își vor face apariția și zilele acestea. O avertizare ANM arată că în timp ce unele regiuni se vor confrunta cu un val de căldură, altele vor avea parte de vijelii puternice.

Avertizare ANM: Cod portocaliu de vijelii puternice

În intervalul 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 06:00, în „județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată”, a anunțat ANM

„Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 70…80 l/mp”, au mai specificat meteorologii. 

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul 15 iulie, ora 14:00 – 16 iulie, ora 23:00, „în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.”

ANM mai notează că „astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul zonei montane.”

Citește și: Cum își câștiga Nadine banii în tinerețe, pe când era în SUA

Dorian Popa, despre perioada grea în care a fost concediat: „Nu mâncam ca să strâng bani de chirie”

Secretul lui Florin Dumitrescu pentru o salată de vinete perfectă

De când a slăbit, Oana Roman mănâncă o singură dată pe zi. Ce conține salata care o ajută să se mențină în formă

Cod galben de caniculă

În același timp, avertizarea ANM mai arată și un cod galben caniculă, val de căldură și disconfort termic ridicat.

„În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice”, a precizat ANM. 

Meteorologii au atras atenția că „în aceste regiuni vremea se va menține caniculară până la sfârșitul săptămânii.”

Vremea în București

Și în București, în intervalul 15 iulie, ora 10:00 – 16 iulie, ora 23:00, vremea va continua să fie călduroasă, caniculară la amiază. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii 35 de grade, iar cea minimă va fi de 19…21 de grade„, potrivit Agenției Naționale de Meterologie. 

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter