Avertizare ANM: Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat

De Unica.ro, pe
ANM a emis două avertizări de tip cod galben și portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Valul de căldură persistent va afecta mai multe zone din țară.

Zile caniculare în România în următoarea perioadă! ANM a emis mai multe avertizări de caniculă, de tip cod galben și cod portocaliu. Totodată, astăzi, 29 iunie, este în vigoare și un cod galben de averse torențiale și izolat vijelii și grindină.

Avertizare ANM: Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat

O avertizare ANM de tip cod portocaliu este în vigoare atât astăzi, 29 iunie, cât și mâine, 30 iunie, „în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj.”

Potrivit meteorologilor, „valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade.”

De asemenea, „joi (1 iulie), în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii.”

Citește și: Mama Luizei Melencu s-a recăsătorit la doi ani după tragedia de la Caracal

Cardi B este însărcinată cu al doilea copil. Primele imagini cu burtica

Loredana Chivu, criticată de fani că își editează excesiv pozele

Reacțiile vedetelor după moartea lui Florin Condurățeanu: „Îmi dau seama că l-am văzut nemuritor”

Cod galben de disconfort termic accentuat și caniculă

Până mâine, 30 iunie, ora 22:00, este în vigoare și un cod galben de disconfort termic accentuat și caniculă. Regiunile vizate sunt „Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei”.

În aceste zone, „disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade.”

ANM a emis pentru astăzi, 29 iunie, până la ora 22:00 și un cod galben de instabilitate atmosferică ridicată, pentru zona „Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali, precum și cea mai mare parte a Moldovei, nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei”.

„Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp”, a anunțat ANM, care a menționat că „manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului.

Vreme caniculară și în București

ANM a anunțat vreme caniculară și în Capitală. Miercuri, 30 iunie, la amiază se vor înregistra maxime de 35 – 36 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar disconfortul termic va fi accentuat„, a atras atenția ANM. 

Minimele se vor situa între 18 și 20 de grade. Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

Sursă foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter