Mucenici moldovenești, rețeta lui Radu Anton Roman

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 22 februarie 2021, 12:53

An de an, pe data de 9 martie, în calendarul ortodox sunt pomeniți cei 40 de mucenici din Sevastia. Mucenicii sunt, de fapt, martirii din primele timpuri ale creștinismului și sunt considerați primii sfinți ai Bisericii. Sărbătoarea celor 40 de mucenici este pentru pomenirea celor 40 de martiri creștini care s-au sacrificat în numele lui Isus Hristos. De aceea, cu prilejul acesei sărbători, gospodinele pregătesc un fel de colaci tradiționali, denumiți sugestiv „mucenici” care se mănâncă numai în această zi a anului.

Există două feluri de a pregăti mucenicii. În Moldova, mucenicii se mai numesc “sfințișori”, au forma cifrei 8 (simbol al infinitului și echilibrului cosmic) și sunt copți din aluat de cozonac, însiropați și presărați cu nucă. În zona Dobrogei, forma mucenicilor rămâne la fel, dar sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul unde au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Citește și: 9 martie – Mucenicii şi Ziua Bărbatului

Astăzi vorbim despre mucenicii moldovenești și vă prezentăm rețeta maestrului bucătăriei românești Radu Anton Roman.

Ingrediente pentru mucenicii moldovenești:

  • 1 kg făină
  • 500 ml apă
  • 1 linguriță sare
  • 2 lingurițe drojdie
  • untdelemn pentru uns tava
  • 4 linguri miez de nucă măcinat (sau cât vă place)

Ingrediente pentru siropul mucenicilor moldovenești:

  • 6 lingurițe zahăr (miere) – sau cât vă place
  • zahăr vanilat
  • 1 ceașcă apă

Cum se prepară mucenicii moldovenești

Din făină, apă, sare și drojdie se frământă un aluat dospit, ca de pâine, ce se lasă la crescut timp de 20 de minute. Se răsucesc ,,șnururi“ din cocă, de circa 1 centimetru grosime, în formă de opturi. Se pun la copt într-o tavă unsă cu ulei. Între timp, cât se coc mucenicii, se fierbe apa cu miere până se îngroașă, se adaugă la sfârșit zahărul vanilat. Când mucenicii sunt copți, se scot din cuptor și se toarnă peste ei siropul făcut mai devreme. Se presară miez de nucă peste mucenici și se lasă să absoarbă siropul.

Foto – 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter