Consumă peşte proaspăt!

De Unica.ro, pe

Dacă eşti preocupat de sănătatea ta şi, în acelaşi timp, adori mâncărurile pline de savoare, atunci preparatele din peşte sunt pentru tine! Peştele nu este doar un preparat…
delicios, dar este şi o sursă bună de vitamină B, fluor, iod şi fier. De fapt, atât peştele, cât şi fructele de mare sunt pline de proteine şi au foarte puţine calorii.

Şi chiar cel mai gras peşte conţine mai puţine grăsimi şi colesterol decât carnea roşie. Cu toate astea, nu este atât de uşor precum pare să alegi tipul de peşte sănătos şi proaspăt. Iată câteva sfaturi:

– În general, e bine să consumi cât mai puţin peste care provine din lacuri. În lacurile de peşte ce aparţin fermelor există, de multe ori, reziduuri de pesticide.

– Nu consuma foarte multe tipuri de peşte gras, cum ar fi somonul. Cele mai multe chimicale care au intrat în contact cu peştele sunt concentrate în ţesuturile grase ale peştelui. E mai bine să alegi peşti mai mici, tineri şi varietăţi mai slabe, cum ar fi codul, plătica, bibanul sau calcanul.

– Ai grijă la fructele de mare crude! Ele sunt responsabile pentru 85% dintre toate intoxicaţiile cu fructe de mare. De obicei, fructele de mare stau în estuare poluate, unde se întâlnesc râurile cu oceanele. Aici, ele sunt expuse la viruşi, bacterii şi alte microorganisme ce cauzează boli şi care pot fi distruse doar prin gătit. Pentru a elimina riscul de contaminare, consuma scoicile bine gătite, şi nu crude.

La fel de important este şi să ştii cum să alegi peştele proaspăt. Aşadar, dacă peştele nu a fost pescuit chiar de tine, fii atent la următoarele lucruri atunci când îl alegi dintr-un magazin:

– Peştele proaspăt de ocean ar trebui să miroasă slab a ocean, iar peştele de lac ar trebui să miroasă precum castraveţii. Un miros prea puternic de peste poate indică că este stricat.

– Peştele proaspăt ar trebui să aibă ochii foarte clari şi branhii roşii şi moi la atingere.

– Dacă peştele pe care îl cumperi este deja împachetat, alege un pachet care nu are niciun fel de ruptură sau fisură. Evită pacheţele care par a fi îngheţate sau par a fi fost dezgheţate şi apoi reîngheţate.

– În ceea ce priveşte scoicile, dacă nu sunt complet închise, în momentul în care le apeşi uşor cu degetul, ar trebui să se închidă automat. De asemenea, crabii ar trebui să se mişte când sunt atinşi iar homarii ar trebui să-şi încolăcească coadă atunci când sunt luaţi în mână.

– Când faci cumpărături, pune în coş peştele sau fructele de mare ultimele. Acasă, clateşte-le în apă rece, şterge-le şi depozitează-le imediat în cea mai rece parte a frigiderului. Pentru fructele de mare, găteşte-le neapărat în decursul acelei zile.

– Găteşte peştele bine. Un peşte gătit bine are carnea opacă şi această se rupe uşor, atunci când e atinsă cu furculiţa. Scoicile ar trebui fierte de la patru la şase minute.

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro! Consumă peşte proaspăt!
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter