Mamă cu jumătate de normă

De Corina Buhagiar, pe

Acum o suta de ani era mai simplu. Femeia se ocupa de camin si de copii, in timp ce barbatul le asigura traiul. De la sine inteles!
Astazi, viitorii parinti isi pun intrebarea: „Cine ramane acasa cu bebe? Eu? Tu? Sau muncim amandoi si-l lasam cu bunica?” Poate fi vorba de bani. Sau poate pur si simplu iubesti ceea ce faci si nu te induri sa stai prea mult departe de munca ta.

Dar pasiunea asta interfereaza acum cu instinctul matern. Puiul de om care tanjeste dupa tine si e capabil sa te topeasca cu o singura privire. Cum le  impaci? Starea de implinire de la finalul unui proiect, multumirile unui pacient caruia i-ai salvat viata sau aplauzele de la sfarsitul spectacolului, indiferent care e acela, sunt bucurii la care n-ai decat sa adaugi fericirea de a fi mama. Primii pasi ai prichindelului tau, primaimbratisare, primul „te iubesc, mami”. Nu se exclud, doar se adauga. Convinge-te!

Andreea Liptak are totul asa cum si-a dorit
Cu Maia s-au descurcat. Acum trec la nivelul urmator: al doilea copil!
„Un copil nu e un moft si nici un „obiect la moda” sau un raspuns social la prejudecati. Trebuie sa-ti asumi acest lucru, sa faci copii numai daca vrei cu adevarat sa-i si cresti, alaturi de un tata. Altfel, e o crima, e un furt de destin.

Nimic nu trebuie sa fie mai puternic decat interesul pentru binele copilului tau. Nici disperarea de a tine un om langa tine si nici cariera. La fel de periculos mi se pare sa faci copii ca sa aiba cineva grija de tine la batranete. Nu faci copii pentru tine, ii faci pentru ei!

Daca te guverneaza acest gand, nu ai cum sa dai gres! Poti sa faci performanta in domeniul in care lucrezi fara sa devii o mama de weekend? Se poate, dar cu eforturi. Echilibrul intre familie si cariera se obtine facand mici reglaje, exact ca la mersul pe bicicleta.

Despre firescul vietii
Pe Maia am invatat-o de mica despre firescul vietii, ca mama si tata au un serviciu la care trebuie sa ajunga zilnic. I-am dat chiar senzatia ca si-a castigat singura independenta si ca are nevoie de ea.

Am stabilit lucrurile de la bun inceput, astfel incat acum totul decurge frumos, fara eforturi supraomenesti. Un program clar e foarte important. Un copil are nevoie de repere, ca sa se simta in siguranta. Incercam sa nu intarziem acasa, dar daca stim ca se va intampla asta ii explicam inainte de plecare. Nu-i oferim cadouri ca sa ne ierte, pur si simplu incercam sa nu gresim.

Sa „cumperi” copilul, sa-i iei jucarii sau ciocolata ca sa suplinesti cu asta lipsa ta de langa el e o varianta foarte periculoasa si inselatoare. Pe cine pacalesti, de fapt? Am vazut familii in care parintii ofereau cadouri copiilor ca sa le „inchida gura”, iar mai tarziu, mari, copiii nu mai dau doi bani pe ei.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter