Ce este roata vieții și cum să faci ca aceasta să funcționeze în favoarea ta

Atenția ta este mereu distrată fie de muncă, de copii, de rețelele sociale, de job, iar lista e infinită. În societatea noastră actuală este ușor să pierdem echilibrul. Drept urmare, neglijăm domenii importante din viață care ne aduc sens și împlinire. Aici ne poate ajuta roata vieții. Dar ce este aceasta? Adevărul e că fără a învăța cum să ne monitorizăm cu atenție viața de zi cu zi, putem ajunge să ne concentrăm tot timpul și energia pe o singură zonă și să neglijăm celelalte părți care sunt la fel de importante în destinul nostru.

Roata vieții poate servi ca o resursă extrem de utilă și informativă. Ne ajută să analizăm fiecare dintre aceste categorii diferite de viață și să identificăm în ce domenii ne descurcăm bine și căror domenii trebuie să acordăm mai multă atenție. Reprezentând grafic diferite categorii de viață așa cum sunt ele în prezent, putem face o comparație cu modul ideal la care ne-am dori ele să fie. Înțelegând unde trebuie lucrat, vei putea identifica ce pași trebuie făcuți pentru o viață fericită și plină de succes. Cum funcționează roata vieții?

Fiecare „felie” din roata vieții reprezintă una dintre multiplele categorii de viață. Fiecare dintre acestea este evaluată de pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind slab și 10 fiind excelent. După ce ai terminat evaluarea, vei completa o diagramă cu un aspect de roată de tip mozaic, într-un fel asemănătoare cu o pânză de păianjen. Acest lucru îți va permite să vizualizezi în ce zone din viață nu te-ai dezvoltat încă. Aici găsești detaliile.

Categoriile pe care roata vieții le include

Viața ta nu este identică cu a mea și viceversa. Ca atare, este posibil ca diferite categorii de viață să fie incluse în roata vieții pentru diferiți indivizi. Important este ca domeniile pe care alegi să le incluzi să ofere o reprezentare exactă a zonelor importante din viață care te vor ajuta să atingi echilibrul general al vieții.

Acestea fiind spuse, există unele comune:

Sănătate

În această categorie, îți propunem să evaluezi cât de sănătoasă ești din punct de vedere fizic și mental. Îți poți pune întrebări precum:

 

  • Cum mă simt?
  • Cât de regulat fac mișcare?
  • Cum este dieta mea?
  • Aș dori să fac modificări pentru a trăi un stil de viață mai sănătos?

 

Carieră

În ceea ce privește acest departament de viață, începi să te gândești la jobul pe care îl ai în prezent și să evaluezi cât de mulțumită ești. Ești fericită acolo unde ești sau ai prefera să lucrezi într-un alt loc de muncă, posibil într-un alt domeniu? Cariera pe care o ai în prezent îți aduce fericire? Poate susține stilul de viață dorit? E foarte greu să pleci de la un job de birou, într-un mediu nou. Poate dorești să te reprofilezi și vrei să-ți dezvolți o carieră în hairstyle sau make-up. Îți dorești siguranță sau mai multă flexibilitate? Simplul fapt că trebuie să investești în cursuri de beauty sau în produse de make-up reprezintă o provocare pe care doar tu ești capabilă să o gestionezi corect. Află ce vrei din punctul de vedere al carierei și întreabă-te dacă acum te afli unde îți dorești.

Dezvoltare personală

Această categorie analizează modul în care investești în creșterea personală. Urmărești oportunități care îți deschid ușa către noi experiențe? Ești dornică să înveți lucruri noi? Ce faci pentru a evolua și a te dezvolta în persoana pe care speri să o admiri într-o zi?

Finanțe

Categoria financiară te încurajează să te gândești serios asupra faptului că venitul curent îți susține sau nu nevoile de bază, precum și stilul de viață pe care speri să îl trăiești.

Așadar:

 

  • Vei fi mulțumită de evoluția financiară în următorii 5 ani sau va trebui să faci modificări?

Ține cont totuși că banii nu sunt singurul lucru care ne influențează fericirea, dar este cu siguranță unul dintre jucătorii cheie.

Plăcerile vieții sau pasiuni

Activitățile pe care le întreprinzi aduc savoare vieții, energizează mintea și corpul. Ce îți place să faci? Pictezi des sau faci jogging seară de seară? Joci în spectacole de teatru pentru actori amatori sau te simți cel mai bine în timp ce faci echitație? Ceea ce contează este să faci lucruri care îți aduc fericire în mod regulat.

Contribuție socială

Această categorie îți cere să te gândești la ceea ce oferi înapoi celorlalți. Cum dai înapoi persoanelor din jurul tău sau comunității din care faci parte? Te implici în cazuri de voluntariat sau ai o activitate în diferite ONG-uri? Nu doar să primești contează, ci și să oferi!

Relații

Categoria aceasta evaluează relațiile cu alte persoane, inclusiv familia și prietenii. Astfel, întreabă-te dacă:

 

  • Simți că aceste relații sunt construite pe un fundament bun sau nu?
  • Ai încredere în cealaltă persoană din relație?
  • Vă susțineți reciproc?

 

Iubire

Categoria aceasta este printre cele mai importante. Cea mai importantă întrebare pe care ți-o poți pune aici este:

 

  • Am un partener angajat față de mine și cu care pot să construiesc o relație minunată?
  • Ne susținem ca parteneri în mod reciproc creșterea?
  • Valorile noastre se aliniază?
  • Suntem capabili să ne distrăm împreună?

Este foarte rar să găsești toate aceste lucruri la o altă persoană, așa că dacă ai cunoscut pe cineva care verifică multe dintre aceste întrebări, probabil că ai și găsit persoana specială care merită să fie păstrată în viața ta.

Întrebări suplimentare

După ce ai completat toate categoriile de mai sus, poți merge mai departe încercând să găsești răspunsuri și la următoarele întrebări:

  • De ce ai în prezent un scor scăzut / mare într-o anumită categorie?
  • Ce categorii au cele mai mari diferențe între poziția lor actuală și scorul ideal?
  • Ce poți face pentru a muta scorul categoriei din poziția actuală în locul în care dorești în mod ideal să fie?
  • Ce categorii de pe roata vieții sunt cele mai importante pentru tine?
  • Ce categorii au în prezent cel mai mare impact asupra vieții tale?
  • Există categorii cărora ai dori să le dedici mai multă sau mai puțină atenție?

Toate acestea sunt întrebări importante la care poți răspunde pentru a oferi informații utile care merg mai departe pe măsură ce îți îmbunătățești viața.

Aruncând o privire asupra întregii tale vieți, poți începe să faci conexiuni între diferite zone. De exemplu, cum îți afectează cariera dezvoltarea personală sau cum influențează finanțele hobby-urile tale? Acestea sunt lucrurile pe care roata vieții îți permite să le iei în considerare și să le concretizezi.

Sursă foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat împreună cu Douglas

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter