Anunţuri de angajare: Confuziile create de titlul joburilor

De Madalina Serban/GCDF Trainer&Career Consultant, pe

Poate aţi fost în situaţia de a aplica pentru un post, crezând că este de fapt ceea ce v-aţi dorit şi v-aţi trezit că cerinţele pentru a fi admis erau cu totul altele decât cele la care v-aţi fi aşteptat.
“Angajăm office manager şi consultant broker pentru compania X”
„Căutăm senior partner pentru proiect”
„Recrutam Casier tezaur”
Sau” inginer”, „şef proiect”, „team leader” şi multe alte asemenea denumiri.

De cele mai multe ori presupunem care sunt atribuţiile prevăzute de astfel de posturi şi acordăm prea puţină atenţie detaliilor trecute în anunţ. În multe dintre cazuri, chiar dacă denumirile se aseamănă sau sunt identice, acestea sunt complet diferite. În plus faţă de ceea ce ştiam, posturile respective prevăd un cumul de activităţi dintr-o arie mai largă.
Iată la ce trebuie să fim atenţi:

– Funcţie-post-poziţie. Fără a intra în detalii de teorie,  funcţiile sunt prevăzute de Clasificarea ocupaţiilor din România.  De cele mai multe ori, datorită necesităţilor companiilor de a se adapta la piaţa actuală, titlurile joburilor vacante  nu au nici cea mai mică legătură cu titlurile funcţiilor prevăzute de Clasificarea ocupaţiilor. De aceea, este posibil să fii acceptată pe un post de Team Leader iar în Contractul de muncă să fie cu totul altă denumire. O mare atenţie trebuie să acorzi şi diferenţei dintre post şi poziţie. Fiecare post are mai multe poziţii şi dacă aplici pentru poziţia de Director vânzări, s-ar putea să fie doar o denumire menită să atragă. Dacă sunt 30 de poziţii pentru postul de Director vânzări, atunci aria de responsabilitate şi decizie pe post este extrem de joasă.
– Atribuţiile, sarcinile şi responsabilităţile. Nu aş insista pe acest subiect însă puţine anunţuri de recrutare mai respectă condiţiile de publicitate în acest sens, iar site-urile de joburi au formate stricte de anunţ. În aceste cazuri trebuie să depistăm singuri despre ce este vorba. Atribuţiile unui post prevăd activităţile generale. Sarcinile postului derivă din atributiile respective, iar o atribuţie are mai multe sarcini. De obicei acestea se confundă iar anunţurile prevăd un amalgam de atribuţii, sarcini, rezultate presupuse şi instrumente de lucru. În ceea ce privesc responsabilităţile postului, acestea sunt în directă legătură cu atribuţiile. Eşti responsabilă de rezultatul atribuţiei în sine şi nu pentru fiecare sarcină pe care o ai de executat.
De exemplu pentru un post de Recrutor atribuţia principală este: Recrutarea noilor angajaţi. Din această atribuţie derivă următoarele sarcini: stabileşte profilul candidatului ideal; concepe şi lansează anunţul de recrutare; realizează selecţia CV-urilor; susţine interviurile de selecţie; (etc). Persoana care ocupă postul de Recrutor în exemplul nostru, va fi direct responsabilă de atingerea rezultatului şi anume: angajarea persoanei potrivite.
– Autoritatea presupusă de post. Să nu ne amăgim. Cu toate că descrierea atribuţiilor şi rezultatelor arată întocmai că postul este ceea ce ne-am dorit, autoritatea de care ar trebui să beneficiem, surpriză, nu este trecută în anunţul de recrutare. Explicaţii, sunt minim două: fie anunţul este construit ca să atragă un număr mare de candidaţi şi la interviu se face selecţia în principal pe asumarea rezultatelor, iar atunci autoritatea poate fi mai puţin formală, fie angajatorul nu vrea să dea drept de decizie în prima fază, iar persoana aleasă va tebui să îşi dovedească competenţa şi să arate că este capabilă să ia decizii corecte. Ceea ce este important de ţinut minte este faptul că nu ne putem asuma o responsabilitate ( ex: angajarea persoanei potrivite) dacă nu ni se oferă autoritate (ex: drept de decizie) pentru tot ceea ce presupun atribuţiile postului nostru (ex: recrutarea noilor angajaţi).
Succes!

Mai jos o listă cu cele mai noi job-uri postate pe ejobs.ro.

Shop Manager
Asistent manager
Executive Assistant
ASISTENT MEDICAL cu competenta in MEDICINA DE LABORATOR

Ofiţer de contract

Consultant Imobiliar

Consultant turism si evenimente
Coordonator proiecte

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter