(P) Vacanță la Marea Neagră: Ce obiective nu ai voie să ratezi în Mangalia?

De Unica.ro, pe Ultimul update Duminică, 11 iulie 2021, 13:09

Vrei să-ți petreci vacanța la malul Mării Negre? Optează pentru un sejur în Mangalia, cea mai sudică stațiune de pe litoralul românesc. Pe lângă faptul că te vei bucura aici de o climă dulce, asemănătoare cu cea mediteraneană, în acest oraș-port modern ai șansa să descoperi o mulțime de obiective turistice interesante. Mangalia, cea mai veche așezare atestată pe teritoriul țării noastre, are un patrimoniu istoric și cultural incontestabil și administrează șase stațiuni balneoclimaterice și de agrement de pe litoral: Jupiter, Olimp, Saturn, Venus, Neptun și Cap Aurora. Iată ce atracții deosebite nu trebuie să ratezi în fosta cetate Callatis:

Portul Mangalia

Unul dintre cele mai animate locuri din această stațiune este portul Mangalia. Realizat la standarde europene și cu o capacitate totală de 146 de locuri de acostare pentru ambarcațiuni de mici dimensiuni și cheiuri lungi de 155 de metri, este cel mai modern port turistic din România. Dacă adori să te plimbi pe faleză, să practici diverse sporturi nautice, să admiri marea, păsările și frumoasele yachturi, atunci poți chiar să te cazezi la un hotel în Mangalia ca să nu ratezi nimic din ceea ce-ți oferă această frumoasă parte a stațiunii.

Edificiul bizantin

În partea de nord-est a Mangaliei, în drumul spre port, se află una dintre atracțiile deosebite ale stațiunii: Edificiul bizantin. Este vorba despre un monument care datează din perioada secolelor V-VI d.Hr, de formă rectangulară, construit din blocuri mari de piatră de calcar. În trecut, Edificiul se întindea până aproape de plaja orașului Mangalia și era format din mai multe săli, însă, în zilele noastre se mai păstrează doar baza a câtorva dintre ele.

Moscheea Esmahan Sultan

Înconjurată de un cimitir mahomedan foarte valoros, cu morminte vechi de peste 300 de ani, moscheea Esmahan Sultan este cel mai vechi locaș de cult musulman din țara noastră. A fost construită în anul 1575 de fiica sultanului Selim al II-lea, cu piatră luată din zidurile cetății Callatis. Interiorul clădirii este lipsit de picturi murale și obiecte decorative, însă, tavanul său reprezintă o lucrare plină de măiestrie artistică.

Muzeul de Arheologie Callatis

Situat în centrul Mangaliei, muzeul este dedicat expunerii și conservării vestigiilor istorice ale vechii cetăți Callatis. Aici pot fi admirate obiecte din epoca greacă, romană, romano-bizantină, dar și lucruri aparținând civilizației geto-dacilor. Unul dintre exponatele de mare importanță ale instituției este Mormântul cu Papirus, care datează din secolul al IV-lea î.Hr. Acesta constă într-un sarcofag în interiorul căruia au fost descoperite două coroane de frunze de lauri din bronz aurit și un papirus scris cu caractere epigrafice, cel mai vechi document identificat pe teritoriul României.

Herghelia din Mangalia

Un excelent centru de agrement, complexul se întinde pe o suprafață foarte mare și cuprinde singurul hipodrom din țară special amenajat pentru cursele de galop. Herghelia reprezintă o destinație obligatorie pentru iubitorii de cai, dar, totodată, și pentru toți cei care vor să admire exemplare din rasa pursânge arab sau să ia lecții de echitație.

Muzeul Marinei

În cadrul expoziției se găsesc obiecte ce aparțin colecțiilor de arme sub apă, dar, și secțiuni ale unor torpile ce au fost în dotarea trupelor marinei Garnizoanei Mangalia. De asemenea, în curtea muzeului sunt expuse piese dintr-o colecție impresionantă de artilerie navală și antiaeriană, dominată de un tun masiv de 130 de metri, care a aparținut artileriei de coastă.

 Întemeiată de greci, dezvoltată de romani și renovată de genovezi, Mangalia scoate la iveală numeroase atracții ce țin de istoria și cultura sa. În stațiune, primăvara începe mai devreme, iar toamna întârzie cel mai mult, așa că orice turist are la dispoziție suficient de mult timp pentru a explora, în voie, această bijuterie de pe litoralul Mării Negre.

Sursa foto: unsplash.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter