(P) Profilaxia dentară

De Unica.ro, pe

Profilaxia dentară reprezintă o procedură de curățare efectuată pentru a curăța bine dinții. Profilaxia este un tratament dentar important pentru stoparea progresiei bolii parodontale și a gingivitei.

 Boala parodontală și gingivita apar atunci când bacteriile din placă colonizează pe țesutul gingival, fie deasupra, fie sub linia gingivală. Aceste colonii de bacterii provoacă inflamații și iritații grave, care la rândul lor produc un răspuns inflamator cronic în organism. Drept urmare, corpul începe să distrugă în mod sistematic gingia și țesutul osos, făcând dinții să se schimbe, să devină instabili sau să cadă complet. Buzunarul dintre gingii și dinți devine mai adânc și adăpostește mai multe bacterii care pot călători prin sânge și infecta alte părți ale corpului.

Motive pentru profilaxie/curățarea dinților:

Profilaxia este o procedură excelentă pentru a ajuta la menținerea sănătății cavității bucale și, de asemenea, la stoparea progresiei bolii gingivale.

Iată câteva dintre beneficiile profilaxiei:

  • Îndepărtarea tartrului – Tartrul (calculul) și acumularea plăcii, atât deasupra cât și sub linia gingivală, pot provoca probleme parodontale grave dacă nu sunt tratate. Chiar și folosind cele mai bune tehnici de periere și folosirea aței dentare, poate fi imposibil să îndepărtați resturile, bacteriile și depozitele dintre gingii și dinți.
  • Este necesar ochiul experimentat al unui dentist care utilizează echipament stomatologic specializat pentru a detecta și trata probleme precum tartrul și acumularea plăcii.
  • Estetică – Este greu să te simți încrezător în privința unui zâmbet deteriorat de dinții îngălbeniți și pătați.
  • Profilaxia poate scăpa dinții de pete inestetice și poate readuce zâmbetul la gloria de odinioară.
  • Respirație mai proaspătă – Boala parodontală este adesea semnificată de respirația urât mirositoare persistentă (halitoză).
  • Respiratiaurat mirositoare este in general cauzată de o combinație de particule de alimente putrezite sub linia gingiei, posibilă gangrena care rezultă din infecția gingiei si problemele parodontale. Îndepărtarea plăcii, a calculului și a bacteriilor îmbunătățește considerabil respirația și ameliorează iritarea.
  • Identificarea problemelor de sănătate – Multe probleme de sănătate se prezintă mai întâi medicului dentist. Deoarece profilaxia implică o examinare amănunțită a întregii cavități bucale, dentistul este capabil să depisteze cancerul oral, să evalueze riscul de parodontită și să observe adesea semne de probleme medicale, cum ar fi diabetul și problemele renale. De asemenea, pot fi furnizate recomandări pentru modificarea regimului de îngrijire la domiciliu.

Ce presupune tratamentul de profilaxie?

Profilaxia poate fi efectuată fie în cursul unei vizite dentare regulate, fie, dacă este necesar, sub anestezie generală. Aceasta din urmă este deosebit de frecventă în cazul în care boala parodontală severă este suspectată sau a fost diagnosticată de medicul dentist. Un tub endotraheal este uneori plasat în gât pentru a proteja plămânii de bacteriile dăunătoare care vor fi îndepărtate din gură.

Profilaxia se efectuează în general în mai multe etape:

  1. Curățare supragingivală- Dentistul va curăța temeinic zona de deasupra liniei gingivale cu instrumente de scalare pentru a-i scăpa de placă și calcul.
  2. Curățarea subgingivală- Acesta este cel mai important pas pentru pacienții cu boală parodontală, deoarece medicul dentist este capabil să elimine calculul de sub linia gingiei.
  3. Planificarea rădăcinii – Aceasta presupune netezirea rădăcinii dintelui de către dentist pentru a elimina orice bacterie rămasă. Aceste bacterii sunt extrem de periculoase pentru cei care suferă de parodontită, deci eliminarea lor este una dintre prioritățile de top ale medicului dentist.
  4. Medicație – În urma scalării și planificării rădăcinilor, o cremă antibiotică sau antimicrobiană este adesea plasată în buzunarele gingiilor. Aceste creme promovează vindecarea rapidă și sănătoasă și ajută la ameliorarea disconfortului.
  5. Radiografie și examinare – Razele X de rutină pot fi extrem de revelatoare atunci când vine vorba de boala parodontală. Razele X arată amploarea recesiunii osoase și a gingiilor și, de asemenea, ajută medicul dentist să identifice zonele care ar putea necesita o atenție viitoare.

Cât de necesară este profilaxia?

Profilaxia este recomandată de două ori pe an ca măsură preventivă, dar trebuie efectuată la fiecare 3-4 luni la pacienții cu parodontită. Deși boala gingiilor nu poate fi complet inversată, profilaxia este unul dintre instrumentele pe care dentistul le poate folosi pentru a opri în mod eficient progresul distructiv.

Pentru mai multe informații în ceea ce privește sănătatea orală, nu ezitați să vizitați pagina DentFactory!

https://www.dentfactory.ro/blog

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter