(P) La puterea feminin. De vorbă cu medicul ginecolog Virginia Țârlea despre infecția cu H.P.V. și metodele prin care poate fi prevenită sau tratată.

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 18 martie 2020, 17:21

Infectarea cu H.P.V. este frecventă – aproximativ 70% din populație ajunge să o contracteze la un moment dat. Vestea bună este că avem o multitudine de metode prin care putem trata infecția încă din primele stadii, ba chiar preveni cu totul infecția, prin vaccinul nonavalent anti-H.P.V.  Despre toate acestea, ne explică doamna doctor Virginia Țârlea, doctor în științe medicale și medic primar obstetrică-ginecologie Sanador.

După episodul dedicat pilulelor contraceptive , continuăm seria noastră specială dedicată sănătății sistemului reproducător feminin, realizată împreună cu Sanador, cu un episod dedicat virusului H.P.V. Despre cum se manifestă și cum poate fi depistat, testele pe care orice femeie trebuie să le facă cu o frecvență regulată, despre vaccinul nonavalent anti-H.P.V., dar și despre metodele de tratament, aflați în video-interviul nostru.

Cu o informare temeinică și cu un consult ginecologic regulat, totul se rezolvă. Află mai multe detalii pe sanador.ro .

Ce înseamnă H.P.V.?

H.P.V. înseamnă Human Papilloma Virus, adică Papiloma Virus Uman. Este agentul etiologic al cancerului de col uterin și al leziunilor precanceroase și este boală, în 98% din cazuri, cu transmisie sexuală. Există teorii că s-ar lua din apa din piscine, din apa din cadă, de pe instrumente medicale, lucru pe care eu, în secolul XXI, nu-l cred.

Cum se manifestă infecția cu H.P.V.?

Semnele clinice ale infecției cu H.P.V cu risc oncogenic crescut în general sunt tardive, acestea fiind scurgeri vaginale, sângerare la contact sexual, care apar atunci când deja vorbim despre cancer de col  uterin sau de leziuni cervicale sau vaginale de grad ridicat.

Tipurile de H.P.V. cu risc oncogenic scăzut, care dau condilomatoza genitală (negii venerieni), se manifestă precoce și trimit din timp pacienta la medic.

Cum se depistează?

Testarea H.P.V. și testarea Babeș Papanicolaou sunt testele de screening pentru infecția cu H.P.V. și  cancerul de col uterin și sunt singurele care pot, împreună cu vaccinarea, să îndepărteze infecția cu H.P.V. și cancerul de col uterin.

Ce rol are testul Papanicolaou?

Este cea mai veche metodă de screening pentru cancerul de col uterin și se adresează tuturor femeilor începând cu un an de la debutul vieții sexuale, când ar putea apărea primele semne de boală în celulele infectate de HPV. Testul se face până spre 70 ani.

Ce cercetează testul Papanicolaou?

Cercetează structura celulelor care sunt modificate de infecția cu H.P.V.

Ce este testul H.P.V. și care sunt tulpinile H.P.V. cele mai periculoase?

În acest moment în lume, în țările dezvoltate, primul test care se face în detecția leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin, deci primul test de screening,  tinde să fie testul H.P.V. pentru tipurile cu risc oncogenic crescut.

Se știe că cel mai frecvent implicate în patologia malignă a colului uterin sunt tipurile 16 și 18 , responsabile de 60% din cancerele de col uterin, urmate de 31, 45, 33, 35 și încă alte câteva care, de fapt, sunt conținute în vaccinul nonavalent, ultimul vaccin anti-H.P.V. apărut în lume. Vaccinul mai conține încă două tipuri de H.P.V., responsabile de  condilomatoza genitală.

Mă întrebați mai devreme care sunt semnele infecției cu H.P.V.. Singurele semne ale infecției cu H.P.V. care pot fi văzute cu ochiul liber sunt leziunile condilomatoase sau negii venerieni care sunt date de infecția cu H.P.V. 6 și 11 .

În ce ordine trebuie efectuate investigațiile?

În țările în curs de dezvoltare, cum este și țara noastră, în acest moment primul test care se face este testul Papanicolaou. Dacă testul Papanicolaou este modificat – sunt clase de modificări ale testului Papanicolaou, deci ale îmbolnăvirii celulelor, care de fapt reprezintă grade îmbolnăvire – se completează cu testul H.P.V. pentru tipurile cu risc crescut oncogenic și cu examenul colposcopic, urmat sau nu de alte investigații.

Trebuie să faci testul H.P.V. înainte să faci vaccinul?

Nu, sunt două lucruri care sunt obligatorii, dar nu se condiționează una pe alta. Deci poți să-ți faci vaccinul chiar dacă ai infecție cu H.P.V., iar testul îl faci pentru că există și alte tipuri de H.P.V. pe lângă cele conținute în vaccin care pot da cancer de col uterin în proporție mai mică și pe care trebuie să le tratăm.

Care sunt factorii de risc pentru infectarea cu H.P.V.?

Primul factor de risc este contactul sexual neprotejat cu un partener presupus infectat. Aceasta este o condiție sine qua non (obligatoriu). Este o boală cu transmisie sexuală. Cu multă vreme în urmă, prin anii `95-`96 nu se credea că leziunile colului uterin și cancerul de col uterin reprezintă o boală cu transmisie sexuală, ba chiar se lupta împotriva acestei idei, dar iată că s-a luat premiul Nobel pentru asta și atunci nu prea mai avem ce spune.

Despre alți factori de risc, pe lângă contactul sexual neprotejat, după mine, cel mai important este imunitatea scăzută, fumatul, administrarea de contraceptive estroprogestative, care, de fapt, sunt factori de risc în scăderea imunității, ei determinând la nivelul celulelor colului uterin și ale vaginului,  modificări metabolice care fac să scadă imunitatea, răspunsul imunitar și memoria imunitară.

Ce presupune vaccinul împotriva H.P.V.?

Este adresat tuturor femeilor și bărbaților între 13 și 45, recent și peste această vârstă. Până nu demult, până acum câțiva ani vârsta de sus era 35-40, acum a crecut la 45, și, din informațiile mele, se poate vaccina absolut orice femeie sau orice bărbat care are în plan să-și înceapă o viață sexuală cu un partener nou despre care nu poate să știe nimic.

Există țări în lume, continente (Australia), care au vaccinat toate fetițele și toți băieții între 9 și 13 ani, începând încă de acum 10 ani, motiv pentru care deja incidența cancerului de col uterin a scăzut dramatic în aceste țări.

În România, au fost niște tentative de vaccinare, au eșuat. Nu este treaba noastră să discutăm în acest moment motivele pentru care au eșuat, o mare parte din motive sunt legate de lipsa banilor la nivelul Guvernului, dar există vaccinul care poate fi cumpărat și poate fi făcut de absolut orice femeie.

Se face o singură dată în viață. Până la vârsta de 15 ani sunt suficiente două doze, iar după vârsta de 15 ani se fac trei doze de vaccin într-un interval de șase luni.

Este o schemă de vaccinare, o știe toată lumea, o poate recomanda oricine, inclusiv medicii de familie.

Ce alte metode de prevenție mai există?

Vaccinul reprezintă prevenția primară, care nu lasă agentul etiologic să intre în celulele colului și vaginului, iar prevenția secundară este screeningul prin testarea Papanicolaou și testarea H.P.V..

Unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să țină seama un cuplu la debutul vieții sexuale este folosirea prezervativului. Sunt fel de fel de legende care discută că, indiferent dacă folosești sau nu folosești prezervativ, infecția se transmite. Nu, este eronat. Probabil că există o proporție de 3-5%, sunt studii care discută despre chestia asta, nu s-a ajuns la un consens, dar în mare parte asigură protecție tuturor cuplurilor.

Cum se tratează H.P.V.-ul?

Noi nu tratăm infecția H.P.V. ca boală, noi tratăm infecția H.P.V. individual, deci fiecare persoană beneficiază de un anume tratament în funcție de stadializarea infecției, de modificările testului Papanicolaou, de tipurile de H.P.V. și, de ce nu, ținem cont de vârsta femeii.

Circa 70% din populație este infectată cu H.P.V. cu risc oncogenic crescut. La sub 25 de ani, circa 70% din infecții dispar spontan. Și atunci rolul nostru intervine cel mai mult la femeia peste 25 de ani, unde se și presupune că virusul a stat mai mult acolo, a devenit infecție transformantă și a determinat deja leziuni.

În general, îi recomanzi femeii sau tuturor le recomandăm tratament imunostimulator, oprirea fumatului și sexul protejat.

Se face testul H.P.V. și la partener, el poate să aibă, poate să nu aibă.

H.P.V. nu înseamnă neapărat cancer

70% din populație este infectată cu H.P.V., dar nu 70% din femei fac cancer de col uterin sau de vagin sau de vulvă. Proporția este mult mai mică.

De la infecția cu H.P.V. până la cancerul de col uterin, ar trebui să treacă vreo 12-15 ani, în funcție de foarte multe criterii, de mulți factori de risc, pe care unele femei le au, unele nu. De pildă, femeile infectate cu HIV sau bărbații infectați cu HIV pot face leziuni determinate de H.P.V. într-un timp mult mai scurt decât cei care nu au infecția cu HIV.

În acești 12-15 ani de la infecția cu H.P.V. se fac testele Papanicolaou și testul de detecție a infecției cu H.P.V. și atunci noi le depistăm fie în stadiu de infecție, pur și simplu infecție sau în stadiu de leziune precanceroasă.

De la infecție până la cancer de col evoluția  este pas cu pas, trecând prin leziuni precanceroase.

Descoperirea și trataterea acestor infecții cu HPV și leziuni precanceroase opresc evoluția spre cancer.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter