(P) Importanța unui stil de viață sănătos după menopauză

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 18 septembrie 2020, 15:26

După menopauză, este foarte important ca femeia să adopte un stil de viață sănătos, nu numai pentru a-și menține aspectul tânăr, ci și pentru a preveni o serie de afecțiuni la care este expusă. Dintre acestea, osteoporoza, diabetul, colesterolul ridicat precum și depresia ori insomniile sunt cele mai frecvente.

De aceea, dieta în perioada de menopauză ar trebui să fie adaptată la noile nevoi ale organismului. De pildă, dacă o femeie înainte de menopauză ar trebui să consume zilnic 1000 mg de calciu, după menopauză, nevoia organismului la acest capitol crește la 1200 mg/ zi. Totodată, femeia la menopauză are nevoie de vitamina D din belșug, fiindcă această substanță este necesară pentru absorbția calciului. Menopauza vine cu un risc crescut de osteoporoză, iar pentru menținerea densității osoase, calciul și vitamina D sunt esențiale. Așadar, alimentația femeii după 50 de ani trebuie să fie bazată pe alimente bogate în vitamine și minerale pentru ca impactul menopauzei asupra sănătății să fie cât mai redus.

În al doilea rând, și activitatea fizică ar trebui să fie mai intensă după menopauză pentru menținerea greutății, dar și a tonusului muscular. Întrucât organismul experimentează o scădere bruscă a nivelului de estrogen, kilogramele în plus se acumulează într-un ritm alert iar musculatura își pierde din fermitate. Sportul practicat zilnic va contribui la menținerea unei greutăți sănătoase, precum și la reducerea riscurilor cardiace ori la păstrarea mobilității articulare. Mai mult decât atât, exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit și reduc riscul de depresie și de insomnii.

Pielea devine și ea mult mai sensibilă după menopauză, așa că necesită o îngrijire aparte. Protecția solară este esențială, indiferent de anotimp. Probabilitatea apariției petelor pigmentare crește pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, la fel ca riscul de cancer de piele, care nu trebuie neglijat. Ridurile sunt și ele accentuate din cauza modificărilor hormonale specifice menopauzei, de aceea, hidratarea intensivă a pielii și suplimentele alimentare pe bază de colagen și antioxidanți trebuie luate în calcul.

Incontinența urinară este o problemă frecventă la multe femei la menopauză, dar și după, din cauză că musculatura din zona pelvină își pierde din fermitate în urma scăderii bruște a nivelului de estrogen din organism. Vei combate această problemă, dacă îți faci un obicei din a practica exerciții de tip Kegel, pentru menținerea fermității musculaturii care susține vezica urinară.

Insomniile sunt o altă problemă întâlnită la femeile care au ajuns la menopauză. Acestea pot fi combătute printr-o serie de obiceiuri sănătoase, începând de la limitarea consumului de cofeină și alcool, până la evitarea cinelor copioase și crearea unui ambient plăcut în dormitor.   

Bufeurile sunt, probabil, cel mai comun simptom al menopauzei. Din păcate, nu poți face nimic pentru a le elimina.Totuși, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a le reduce intensitatea sau frecvența: evită mâncărurile picante, îmbracă-te în mai multe straturi pentru a te dezbraca ușor dacă se încălzește, practică tehnici de relaxare și introdu soia, în dieta ta. Unele studii sugerează că soia poate ameliora bufeurile așa că merită încercat.

Reguli de care să ții cont după menopauză, dacă vrei să rămâi frumoasă și sănătoasă:

  • Evită fumatul și cofeina, consumul de alcool, dar și sarea și zahărul în exces;
  • Adoptă o dietă echilibrată, fără excese alimentare;
  • Asigură-te că oferi organismului un aport bun de calciu și vitamina D;
  • Practică, măcar 30 de minute de sport pe zi;
  • Încearcă să reduci, pe cât se poate, expunerea la stres;
  • Fă-ți periodic analizele și respectă recomandările medicului.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter