(P) Ghidul chirurgical digital – o metodă precisă de inserare a implantului dentar!

De Unica.ro, pe

Ghidurile chirurgicale folosite în implantologia dentară reduc riscul de „eroare umană” în timpul operației. Un ghid chirurgical digital este o gutieră din material plastic sau siliconic, care se montează pe maxilar și indică exact locul și unghiul în care trebuie introdus fiecare implant. Această tehnică și-a găsit o utilizare activă în implantologie, făcând operațiile mai sigure și mai eficiente.

Când este necesar ghidul chirurgical în implantologia dentară?

Ghidul chirurgical este utilizat în principal în cazuri dificile – atunci când un nerv sau un vas trece în apropierea locului unde se intenționează instalarea implantului. De asemenea, utilizarea ghidului este recomandată și atunci când:

  • sunt inserate mai multe implanturi în același timp;
  • lipsesc dinți sau alte repere ce indică poziția dorită pentru inserarea implantului;
  • se lucrează în zona anterioară, unde poziția implantului este crucială pentru a obține o estetică finală bună;
  • există o anatomie osoasă complexă și/sau atrofie tisulară.

Cum arată și cum se realizează un ghid chirurgical digital?

Un ghid chirurgical arată ca o gutieră, în interiorul căreia sunt instalate manșoane speciale ce ghidează frezele în poziția, angulația și la adâncimea ideală. Numărul de manșoane depinde de numărul de implanturi inserate. Ghidurile sunt elastice și ușor de montat pe dinți sau crestele edentate. În cazul absenței totale a dintilor, acestea pot fi stabilizate pe os cu ajutorul unor pini de fixare.

Ghidurile chirurgicale sunt create folosind imprimante 3D speciale. Imprimanta 3D este o altă tehnologie nouă care și-a găsit aplicarea în stomatologie. Datele de planificare 3D sunt transferate digital către o unitate de imprimare care produce ghidul din material acrilic.

Imprimanta creează ghidul în deplină conformitate cu programul specificat – fără erori și abateri de la plan.

Avantajele ghidului chirurgical pentru medic

Chirurgia ghidată este o tehnică care îmbunătățește semnificativ prognosticul tratamentului. Având la dispoziție un ghid chirurgical digital, medicii pot:

  • evita greșelile și complicațiile;
  • scurta timpul operator;
  • asigura calitatea și acuratețea procedurii;
  • alinia corect axele mai multor implanturi;
  • alege poziționarea și profunzimea implantării;
  • implementa exact planul de implantare virtuală;
  • simula înainte de operație viitoarea lucrare protetică.

Avantajele ghidului chirurgical pentru pacient

Utilizarea unui ghid garantează obținerea unui rezultat previzibil. Acesta este cel mai important plus pentru pacient. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care trebuie plasat un număr mare de implanturi dentare.

De asemenea, ghidul chirurgical scurtează perioada de osteointegrare a implanturilor; reduce timpul, invazivitatea și trauma operației; permite utilizarea unei cantități mai mici de anestezie, care este utilă în special pacienților cu patologie cardiovasculară; contribuie la prevenirea complicațiilor în perioada postoperatorie.

Ce complicații poate evita ghidul chirurgical?

Poziționarea incorectă a implantului poate duce la diverse situații neplăcute, precum deteriorarea nervilor, a rădăcinilor dinților adiacenți, a vaselor de sânge, perforarea plăcii corticale cu acces în sinusul maxilar. În plus, poziționarea incorectă a unui implant poate face extrem de dificilă protezarea ulterioară a acestuia.

Chirurgia ghidată evită astfel de complicații, pacienții bucurându-se de confort sporit în timpul intervenției și vindecare ulterioară mult mai rapidă.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter