(P) Cum te faci remarcat la interviul de angajare: 5 soft skills pe care să le pui în valoare

Odată ce ai primit invitația la interviu de la o companie de interes, ai certitudinea că CV-ul tău a fost parcurs în întregime, înțeles, apreciat și considerat potrivit pentru poziția pentru care ai aplicat. Totodată, ai certitudinea că, la interviu, recrutorul îți va pune întrebări legate de experiențele tale profesionale anterioare. Însă, discuția nu se va limita la reușitele tale concrete, care ar fi putut fi deduse fie din CV, fie din scrisoarea de intenție.

Recrutorul va vrea să știe mai multe despre tine, despre personalitatea ta, despre abilitățile tale sociale, despre capacitatea ta de a te integra și de a lucra în echipă, despre rezistența ta la stres, despre abilitatea de a căuta soluții și de a nu te lăsa acaparat de presiunea deadline-urilor strânse sau de cea a situațiilor imprevizibile. Altfel spus, angajatorul va vrea să știe care sunt acele soft skills care te recomandă, care te fac mai bun decât alți candidați pentru poziția respectivă, care îi vor asigura performanță și îi vor aduce rezultate. Tocmai de aceea, este important să vorbim despre aceste soft skills și despre cum le poți pune în valoare în cadrul unui interviu de angajare:

Ești un bun ascultător

Un studiu realizat de OfficeTeam în 2020 ne arată că 95% dintre respondenții manageri de resurse umane au validat importanța inteligenței emoționale în procesul de recrutare. Iar ascultarea activă este una dintre calitățile care denotă un EQ peste medie.

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în minte este că nu participi la interviu doar pentru a vorbi despre tine, ci și pentru a asculta și a înțelege ce presupune jobul vizat, ce responsabilități implică, ce așteptări sunt setate, care este cultura organizațională a companiei din care ai putea face parte.

A-ți asculta activ intervievatorul înseamnă a fi mereu pregătit să îi răspunzi, să îi confirmi anumite lucruri sau să îți exprimi dezacordul, dacă este cazul. Cu siguranță, ascultarea activă presupune curiozitate și angajament. Practic-o și, indiferent de deznodământul interviului, te vei alege cu ceva, indiferent dacă este vorba despre informații din piață pe care nu le cunoșteai sau despre o nouă perspectivă asupra carierei.

Reevaluează răspunsurile predefinite

Bineînțeles că anumite subiecte de discuție de la interviul de angajare sunt previzibile. ”Spune-mi cum te-ai descurcat într-o situație dificilă”, ”Expune-ți slăbiciunile și punctele forte”, ”Vorbește-mi despre plecarea ta de la ultimul loc de muncă” sunt doar câteva exemple. Chiar dacă te-ai gândit deja la ce ai putea răspunde, o reevaluare a răspunsurilor predefinite îți poate pune în valoare mai bine inteligența emoțională și competențele. 

Asumă-ți responsabilitatea propriilor greșeli și evită să distribui vina către terți. Folosește-te de interviu pentru a-ți arăta abilitatea de a face față și de a-ți echilibra propriile emoții. Altfel spus, transformă-le pe cele negative în soluții. Fii pregătit să împărtășești una, două povești despre cum ți-ai făcut treaba exemplar sau ai făcut față unei provocări, dar, spune-o din punctul tău de vedere și asigură-te că o expui din toate perspectivele: context, fapte, rezultate. 

Demonstrează că poți vorbi chiar și despre experiențe mai puțin plăcute sau dificile cu o atitudine pozitivă, acest lucru va dezvălui că poți integra și astfel de experiențe și poți învăța din ele. Dacă intervievatorul te întreabă despre calitățile tale, nu te limita la cele tehnice – ți-a văzut deja CV-ul. Aceasta este oportunitatea ta să îți scoți în evidență avantajele competitive – acele soft skills care te fac mai potrivit pentru job în comparație cu alți candidați. 

Arată-ți flexibilitatea și deschiderea la schimbare, dorința de a încerca lucruri noi și totodata pe aceea de a asculta nevoile celorlalți membri ai echipei. O persoană cu aptitutini bune de inteligență emoțională este capabilă să se înțeleagă cu alții, indiferent dacă vorbim despre echipă sau despre clienți și parteneri. Vorbind despre aceste aptitudini, vei avea mai multe șanse să îți impresionezi viitorul angajator.

Pune întrebări

Interviul de angajare nu este un interogatoriu pentru tine, ci o oportunitate de a adresa, la rândul tău, toate curiozitățile despre companie, despre domeniu, despre mediul de lucru, despre postul pe care ți-l dorești. Pe lângă acele întrebări care te vor ajuta să îți dai seama dacă jobul este potrivit pentru tine, arată-ți interesul extins față de tot ce presupune acesta.

Oprește-te din a-l judeca pe cel din fața ta sau, mai rău, pe tine însuți și folosește-te de conversație pentru a-ți satisface curiozitatea sinceră. Arată-ți interesul și nu doar că vă veți bucura împreună de discuție, dar, vei fi și ținut minte în eventualitatea unor conversații viitoare. Pregătește-ți dinainte câteva întrebări legate de domeniul de activitate, de companie și de echipă, pentru a afla care sunt valorile și cultura organizației. De asemenea, poți pune întrebări legate de cele mai apreciate trăsături ale angajaților valoroși. Această curiozitate va dovedi interesul tău real față de job și față de a fi cu adevărat bun în ceea ce faci, în cadrul ales.

Acordă atenție limbajului non-verbal

Există un motiv pentru care sunt preferate interviurile face-to-face, în detrimentul celor telefonice sau prin email. Managerii de resurse umane nu sunt interesați doar de lucrurile pe care le spui la interviu, ci și de acelea pe care le transmiți fără a le numi, prin indicii non-verbale.

Cu toții suntem emoționați și entuziasmați la interviurile de angajare. Asta te poate face, uneori, să oferi răspunsuri repezite. Acordă-ți câteva secunde de pauză înainte de a răspunde, acest lucru nu doar că îți va permite să îți cântărești mai bine afirmațiile, dar, va transmite, totodată, o oarecare modestie. La urma urmei, intervievatorul tău este o altă persoană, așa că nu greșești cu nimic expunându-ți, la rândul tău, latura umană.

Limbajul corpului și expresiile faciale sunt mai importante decât cuvintele pe care le rostești. Fă în așa fel încât să te simți confortabil, calm și relaxat. Te poți folosi de diverse tehnici precum meditația pentru a elimina stresul sau de o cură de suplimente alimentare cu magneziu, în perioadele stresante, pentru a te echilibra. La interviu, găsește-ți o poziție confortabilă, nu evita contactul vizual și folosește-ți mâinile și picioarele pentru a-ți arăta interesul – îndreaptă-le către angajator și nu le ține încrucișate, acest lucru ar putea da de gol o oarecare rezistență la schimbare. În cazul în care discuția la care participi este organizată de mai multe persoane – HR manager, team leader, general manager etc. – acordă-le tuturor atenția și curiozitatea ta.

Fii autentic

Conșțiința sinelui este o componentă cheie a inteligenței emoționale. Deși interviurile par doar un prilej de a-ți etala calitățile, realitatea este că nimeni nu așteaptă de la tine doar răspunsuri corecte. Fii autentic și conștient de propriile puncte forte și slăbiciuni. Dacă, de exemplu, faci o schimbare majoră de domeniu sau de rol, e preferabil să spui că îți vei investi toate resursele pentru a face față, decât să subliniezi lipsa ta de experiență. Cu cât te arăți mai uman, cu atât vei fi perceput drept o persoană cu conștiință de sine. Vorbește și despre lucrurile cu care nu ești confortabil, într-o manieră argumentată și vorbește deschis chiar și despre limitele tale.

Interviul de angajare nu trebuie să fie perceput drept o tortură, ci o ocazie să îți pui în valoare acele soft skills și hard skills care ar putea aduce plus valoare companiei angajatoare. Dar, inteligența emoțională poate fi îmbunătățită, este o calitate la care trebuie să lucrăm continuu. Fii autentic, în primul rând, această calitate este un diferențiator puternic. Succes la interviu!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter