(P) Ce crezi că ar trebui să știi despre pielea ta?

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 13 iulie 2021, 15:02

“Ridurile ar trebui, pur și simplu, să arate numai unde au fost zâmbete” Mark Twain. Te privești în oglindă și uneori nici măcar nu te observi. În timp ce faci mișcări rapide de curățire a tenului, sau de aplicare a unui machiaj sumar, mintea îți zboară la program, copii, ce gătești deseară sau cum faci să ajungi la timp la serviciu …

Dar există momente, și acesta poate fi unul, în care te vezi așa cum ești: TU cea adevărată. 

Ești unică și specială!

Și niciodată, dar niciodată să nu îndrăznești să te compari cu alta. Întotdeauna va exista cineva cu tenul mai strălucitor, ochii mai senini sau zâmbetul mai fermecător.

Iar la întrebarea veche de când este omenirea:

Ce face o femeie să fie frumoasă? 

Răspunsul bine cunoscut este: O femeie îngrijită este o femeie frumoasă! Și asta depinde doar de tine! 

Curiozități despre piele

  • Dacă privim pielea ca pe un înveliș, este o structură complexă de țesuturi care lucrează împreună pentru a proteja organismul în mai multe feluri. În modul cel mai evident, aceasta formează o barieră de apărare, protejând organele interne de invadatori străini, cum ar fi bacteriile și virusurile. 
  • Dacă ar fi să-i măsori suprafața asta ar însemna pentru un om adult cca 2 m pătrați. Destul de mult de îngrijit nu-i așa? 
  • Pielea noastra este formată din trei straturi: stratul exterior epiderma, stratul de mijloc derma și stratul cel mai profund hipoderm.

Epiderma

Este stratul exterior, suplu, rezistent și impermeabil, de grosimea unei coale de hârtie. Poate fi văzută și simțită. În stratul profund al epidermei se formează celulele care se keratinizeaza continuu și avansează spre stratul exterior unde se exfoliază. Acest ciclu continuu reînnoiește complet suprafața pielii aproximativ o dată pe lună.

Cum îngrijim tenul la nivelul epidermei? 

Exfoliere – Un produs exfoliant natural ajută pielea să aibă un aspect intinerit. Evitați exfoliantele sintetice clasice ce sunt agresive cu piele. 

Protecție împotriva radiațiilor solare – care au rol de a îmbătrâni tenul (UVA – Aging) și rol de a arde tenul (UVB – Burning) Epiderma reprezintă o barieră foarte importantă împotriva radiațiilor solare. 

Tot în epidermă întâlnim melanina – sau pigmentul care coloreaza pielea și ajută la protejarea împotriva radiațiilor ultraviolete. Putem ajuta pielea cu creme solare de cea mai buna calitate.

Hidratarea tenului – la nivelul epidermei, hidratarea nu înseamnă stropire cu apă sau aplicarea de creme grase. Hidratarea se face cu agenți hidratanți, recomand creme hidratante bogate în ingrediente naturale, cum ar fi extracte din fructe, aloe vera sau mierea.

Derma 

Este un strat mai gros care conține colagen (acid hialuronic) “cimentul intracelular”, vase sangvine și limfatice, nervi, foliculi de păr și glande care produc transpirație și sebum.

Colagenul secretat în derm are rol de a menține pielea netedă și fără riduri; pe măsură ce colagenul este distrus de înaintarea în vârstă, la nivelul tegumentului apar ridurile permanente. Colagenul este prezent în structura pielii, a oaselor și a cartilajelor și reprezinta cam 30% din totalui proteinelor din organism. 

Cum îngrijim tenul la nivelul dermei? 

De aceea este bine să luăm suplimente alimentare care conțin colagen pentru a menține un nivel ridicat de colagen în organism. Sunt recomandate și cremele cu colagen și elastină.

Tot aici în derm se găsesc și fibrele de elastină care conțin proteine și ​conferă pielii elasticitatea. Odată cu înaintarea în vârsta, ca urmare a scăderii cantității de elastină, pielea se zbârcește.

Hipoderma

Are rol în termoreglare, este un depozit de grăsimi al pielii, susține straturile exterioare și “leagă” pielea de țesuturile și mușchii de bază.

Grăsimea din stratul subcutanat înmagazinează substanțe nutritive care contribuie la regenerarea și evitarea îmbătrânirii premature, diminuarea efectelor radicalilor liberi. 

Cum îngrijim tenul la nivelul hipodermului? 

Aici intervine rolul cremelor de noapte și al măștilor faciale. Substanțele active din compoziția lor pătrund în stratul profund al hipodermului. 

Astfel, vei înțelege cum fiecare strat al pielii necesită îngrijire și rolul fiecărui produs de îngrijire a tenului. 

FUNCȚIILE PRINCIPALE ALE PIELII

  1. Reține apa
  2. Respirației prin pori
  3. Elimină toxine
  4. Păstrează rezerve – săruri minerale, grăsimi
  5. Amortizează șocurile
  6. Protecție față de microbi
  7. Folosește energia solară pentru a sintetiza vitamina D
  8. Menține temperatura corporală constantă la aproximativ 37’C 

“Frumusețea e o atitudinea. Nu există nici un secret. 

Cum se face că toate miresele sunt frumoase? 

Pentru că în ziua nunții le pasă de cum arată. Nu există femei urâte, ci numai femei care nu se cred frumoase ori cărora nu le pasă de frumusețe” 

E.Lauder 

Pentru o PIELE SĂNĂTOASĂ, avem nevoie de:

Vitamina A – Tratează arsurile solare și celulita.

Vitamina D – Reduce petele de pe piele și evita apariția lor. 

Vitamina C – Antioxidant, regenerează vitamina E în membrane și asigură protecție solară.

Vitamina E – Antioxidant, protejează împotriva arsurilor solare și încetinește îmbătrânirea pielii.

Colagen, elastina și nu în ultimul rând apă consumată cu generozitate. 

Alege cele mai bune produse de îngrijirea a tenului, de cea mai bună calitate, care curățesc pielea, o protejează, o hidratează și o hrănesc cu cele mai bune ingrediente naturale. 

Citește cu atenție eticheta și vezi ce conține crema, șamponul sau săpunul pe care le folosești zilnic. Nu trebuie să fi chimist! Dacă recunoști ingredientele listate ca fiind naturale în cea mai mare măsură, te găsești într-o zona de siguranță. 

Ai grijă de pielea ta în fiecare zi și oferă-i toate atenția de care are nevoie pentru a radia de frumusețe și luminozitate!

“Într-o lume perfectă suntem judecați după bunătatea sufletelor noastre. Dar în lumea noastră mai mult decât imperfectă, femeia care arată bine are un avantaj real și, de obicei, ultimul cuvant” 

E.Lauder

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter