(P) Cât de afectate au fost relațiile în pandemie. Recomandări de care să ții cont

Ultimul update Luni, 15 februarie 2021, 15:50

Pandemia de COVID-19 a schimbat cu totul modul în care ne desfășurăm activitățile zilnice, muncim, mâncăm, precum și relațiile cu ceilalți și mai ales relațiile de cuplu. În acest articol vom vorbi despre:

  • Creșterea nivelului de stres și a riscului de conflicte;
  • De ce să apelezi la terapie de cuplu.

În vremuri de pandemie, psihologia relațiilor a căpătat un rol destul de important, având în vedere schimbările produse asupra modului în care trăim: această ramură a psihologiei analizează toate tipurile de relații interpersonale (relații romantice, familiale sau de prietenie), plecând de la premisa că ființele umane sunt profund infleunțate de relațiile din viața lor. În acest articol, ne vom opri asupra relațiilor de cuplu.

Creșterea nivelului de stres și a riscului de conflicte

Specialiștii sunt de părere că anul 2020 a influențat relațiile romantice. Dintr-odată, membrii cuplului au fost nevoiți să petreacă foarte mult timp împreună, sub același acoperiș, ceea ce, în multe dintre cazuri, a dus la neînțelegeri și diferențe de opinie, fie legate de împărțirea sarcinilor domestice, a cheltuielilor sau asociate cu incertitudinea legată de viitor.

Lipsa spațiului și a timpului petrecut pe cont propriu a dus, de asemenea, la certuri. În anumite cazuri, ambii parteneri au fost nevoiți să împartă spațiul de lucru, unii având grijă și de copii, care studiau online.

În plus, pandemia a adus cu sine și creșterea nivelului de stres și anxietate, aspecte reflectate și în relația de cuplu, care a avut de suferit.

Efectele negative ale pandemiei asupra relațiilor s-au văzut mai ales în cazul cuplurilor care nu funcționau bine nici înainte de acest context. Pentru partenerii care se certau frecvent, pandemia nu a făcut decât să accentueze acest tip de comportament, adâncind conflictele.

În unele cazuri, aceste neînțelegeri au fost ireparabile, ducând la despărțiri, iar în altele, partenerii au fost dispuși să discute despre problemele apărute și să găsească soluții pentru a merge mai departe.

În ceea ce privește relațiile echilibrate, pandemia nu a avut efecte negative, ci dimpotrivă: partenerii s-au conectat și mai mult unul la nevoile celuilalt, bucurându-se de timpul petrecut împreună.

De ce să apelezi la terapie de cuplu

Pentru cele mai multe dintre cazuri, atunci când o relație se înrăutățește, dar partenerii își doresc să rămână împreună, este indicat ca aceștia să opteze pentru terapie de cuplu. Un psihoterapeut va ajuta membrii cuplului să identifice sursa neînțelegerilor și își descopere propriile nevoi, aspecte care vor contribui, în cele din urmă, la îmbunătățirea comunicării de cuplu.

Alte recomandări pentru îmbunătățirea relației de cuplu în pandemie

Ascultă-ți partenerul și dă dovadă de empatie

Empatia este foarte importantă pentru bunăstarea unei relații de cuplu: încearcă să asculți cu atenție ce gândește și ce simte partenerul tău în acel moment. Pune-te în locul lui și încearcă să înțelegi de ce a reacționat într-un anumit mod, fără să te grăbești cu aducerea criticilor.

Comuncă deschis

În cazul apariției unor neînțelegeri, este indicat ca ambii parteneri să comunice calm, deschis și transparent și să își expună părerile în vederea găsirii unei soluții, și nu pentru a genera un conflict sau pentru a-l acentua pe cel existent. Tonul pe care vorbim cu partenerul poate face diferența în multe situații.

Susține-ți partenerul

Situația creată de pandemie nu a fost deloc ușoară, din niciun punct de vedere. Pentru unele persoane a însemnat inclusiv pierderea locului de muncă. În acest caz, încearcă să îți sprijini partenerul, fiindu-i alături și încurajându-l că totul va fi bine, mai devreme sau mai târziu. Pentru a putea trece peste momentele grele, oamenii au nevoie de sprijin din partea celor dragi, mai ales din partea persoanei iubite.

Fă lucruri pe cont propriu și delimitează-ți un spațiu personal

Pentru că principala sursă de neînțelegeri este reprezentată de timpul prea îndelungat petrecut împreună, este indicat să încerci să te angajezi în activități pe cont propriu, pe cât posibil, și să ai acces la un spațiu personal, unde să fii singur/ă. Cititul în liniște, mișcarea sau practicarea unor hobby-uri pe cont propriu sunt sănătoase pentru relația de cuplu.

Găsiți noi interese comune

În timpul petrecut împreună, este recomandat să nu te limitezi doar la împărțirea și realizarea sarcinilor domestice. Încearcă să găsești noi activități pe care le poți face alături de partener și care pot constitui o sursă de bucurie pentru amândoi, precum gătitul împreună sau, de ce nu, sportul realizat împreună, în aer liber sau în interior.

Așa cum putem vedea, există numeroase soluții pentru îmbunătățirea relațiilor de cuplu în pandemie, cu condiția existenței voinței de ambele părți.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter