(P) 5 Sfaturi de Ingrijire pentru un Zambet Perfect

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 26 februarie 2021, 12:28

De cele mai multe ori, în viață avem doar de câștigat de pe urma unui comportament preventiv. E mult mai ușor să prevenim anumite lucruri decât să le tratăm. În cele mai multe cazuri și indiferent de domeniu, tratamentele sunt mai costisitoare și se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, așa că prevenția este o soluție prietenoasă atât cu resursele tale financiare cât și cu timpul tău. 

Astfel, grija pentru sănătatea ta ar trebui să fie primordială. Indiferent că este vorba despre aspectul fizic, despre analizele anuale recomandate sau despre consultațiile de specialitate, este necesar să acorzi o atenție sporită sănătății tale. În ceea ce privește sănătatea dinților tăi, este important să îi conferi o grijă deosebită și să adopți un comportament preventiv pentru a te bucura o perioadă cât mai lungă de un zâmbet perfect și de o dantură sănătoasă. 

Marea majoritate a oamenilor, atunci când apar anumite probleme dentare, amână vizita la stomatolog până când, de cele mai multe ori, este prea târziu pentru a mai putea reconstrui sau salva dentiția afectată. Motivele acestei amânări sunt diverse, cuprinzând atât stările de anxietate și de teamă resimțite de unele persoane atunci când vine vorba de tratamentul medical sau dentar de specialitate, cât și de o lipsă de informare cu privire la metodele eficiente de prevenire ale problemelor dentare.

Astfel, ar trebui să învățăm că o evitare a unei probleme stomatologice este mult mai eficientă decât tratarea acesteia. În acest sens vizitele la stomatolog ar trebui realizate regulat, nu doar atunci când durerea devine insuportabilă, astfel am putea preveni sau trata din timp anumite probleme.

În ceea ce privește sănătatea dentară a populației, datele statistice dezvăluie un adevăr crunt: problemele stomatologice se află pe primul loc al afecțiunilor din organism. Astfel, peste 90% din populație se confruntă cu problemele cauzate de cariile dentare, 60% prezintă anomalii dento-maxilare și peste 60% dintre persoanele cu vârste peste 35 de ani au boli parodontale. Prin adoptarea unui comportament preventiv, aceste procente ar putea scădea semnificativ.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute și pentru a promova un comportament preventiv, dr. Andreea Jianu, medic specialist ortodonţie, ți-a pregătit o listă cu 5 sfaturi de îngrijire pe care ar trebui să le urmezi:

  1. Alegerea corectă a pastei de dinți. Piața actuală îți pune la dispoziție o gamă variată de produse de îngrijire orală, dar tu va trebui să le alegi pe cele mai eficiente pentru dantura ta. Poți opta pentru o pastă de dinți cu un conținut ridicat de fluor pentru prevenirea cariilor, una cu bicarbonat și clorhexidina care să te ajute în lupta împotriva plăcii bacteriene sau poți alege o pastă de dinți cu o formulă complexă care să te ajute să ai dinți strălucitori,o respirație proaspătă, dar care să îți și protejeze dinții pe termen lung. Astfel, înainte de a cumpăra o nouă pastă de dinți citește lista de ingrediente și asigură-te că aceasta are în compoziție, fluor, clorhexidina, polifosfați sau staniu. Dantura ta îți va mulțumi pentru această alegere.
  2. Periuța de dinți: manuală sau electrică? În cazul în care optezi pentru o periuță de dinți manuală, va trebui să o alegi în concordanță cu mai multe aspecte. În cazul în care placa bacteriană se depune destul de ușor pe smalțul dinților tăi, iar gingiile tale sunt sănătoase, îți recomandăm o periuță dentară cu peri tari pentru a curăța mai ușor depunerile de placa bacteriana. Însă, dacă te confrunți cu probleme gingivale, îți recomandăm să alegi o periuță din gama soft sau medium care să curețe dinții, dar să fie și prietenoasă cu gingiile tale. În ceea ce privește periuțele electrice, acestea sunt foarte utile având în vedere numărul mare de rotații pe minut, asigurându-ți un zâmbet perfect și curat. Recomandăm periuța sonică persoanelor care poartă aparat dentar întrucât, una electrică ce are rotaţii,  poate dezlipi bracketul de pe dinte, însă utilizată cu capete ortodontice speciale și periuțe interdentale va asigura o dantură sănătoasă și purtătorilor de aparat dentar. Totodată, indiferent de periuța utilizată, aceasta trebuie schimbată cel puțin o dată la 3 luni, întrucât  se uzeaza perii, nu mai sunt eficienti, iar mediul umed din baie favorizează apariția și dezvoltarea microbilor. 
  3. Aplică un periaj corect al dinților. Periajul dentar este obligatoriu de cel puțin două ori pe zi, recomandat fiind ca acesta să fie realizat după fiecare masă. Atât dimineața, cât și seara, acesta asigură o igienizare completă a danturii tale, împiedicând astfel dezvoltarea plăcii bacteriene. În ceea ce privește durata și tehnica periajului, îți recomandăm că acesta să dureze cel puțin 2 minute, iar dinții să fie periați cu mișcări scurte și circulare, pe suprafața interioară din față și din spate a acestora. De asemenea periajul gingiilor si al limbii nu trebuie sa lipseasca din ritualul de igiena corecta.  
  4. Include ața dentară în rutina ta zilnică de curățare a dinților. Chiar dacă procedura e una de durată și aparent, destul de complexă, utilizarea aței dentare îți va aduce doar beneficii pe termen lung. Aceasta va îndepărta placa bacteriană din spațiile interdentare și te va ajuta să ai o respirație proaspătă, si sa eviti formarea cariilor interdentare. Poți opta pentru achiziționarea aței dentare  ambalată la metru în recipiente de plastic sau poți alege pachete de ață dentară individuală, cu mâner, care sunt mult mai ușor de transportat, dar și de utilizat.
  5. Utilizează apa de gură după fiecare periaj dentar. Motivul? Dinți mai albi și o respirație proaspătă, de lungă durată. Apa de gură ajută la o curățare completă a cavității bucale prin înlăturarea bacteriilor și prin menținerea sănătății gingiilor. Totodată, poți avea în vedere alegerea unei ape de gură cu recipient de dozaj pentru a-ți fi mai ușor să o utilizezi. Îți recomandăm să alegi o apă de gură fără alcool, in anumite situatii chiar si cu clorhexidina. Asigură-te că acest ingredient se află printre primele scrise pe lista de ingrediente, astfel încât să te bucuri cu adevărat de o îngrijire completă și de un zâmbet strălucitor.

Nu în ultimul rând, pe lângă aceste 5 sfaturi de zi cu zi, îți recomandăm să iei în considerare și programarea unor vizite la o clinica stomatologica de cel puțin 2 ori pe an, sau chiar 4 ori pe an daca esti fumator, pentru a avea parte de un consult de specialitate și pentru a te bucura cât mai mult de un zâmbet perfect sănătos!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter