(P) 19 pași pentru un ritual corect de îngrijire a tenului

De Unica.ro, pe Ultimul update Duminică, 30 mai 2021, 11:11

Noi cu toții dorim să avem piele frumoasă și sănătoasă numai că uităm, uneori, esențialul. Sănătatea și frumusețea tenului se păstrează cu efort și grijă. Pielea este cel mai mare organ al corpului și trebuie să-i acordăm răbdare și timp. Îți spunem, în acest articol, ce este important să știi despre ritualul de îngrijire a tenului și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Trebuie să știi că ritualul de îngrijire a feței diferă de la o persoană la alta, în funcție de tipul de ten, de problemele acestuia, de produsele cosmetice și de îngrijire folosite. Cu toții avem un ritual personal de îngrijire, întrebarea este dacă etapele acestuia sunt corecte, dacă produsele pe care le folosim sunt prietenoase cu pielea și dacă sunt eficiente.

În primul rând este important de menționat că nu există numai cele 4 tipuri de ten cunoscute (uscat, gras, mixt, sensibil). Există și tenul afectat de cuperoză, de acnee, de riduri și nu numai. Dacă nu ești sigură cum trebuie să-ți îngrijești tenul, solicită sfaturile unui medic dermatolog. Practic, fiecare ten are particularitățile sale și trebuie să ții seama de ele atunci când stabilești un ritual anume de îngrijire.    

Iată regulile esențiale pe care ar trebui să le ai în vedere:

  • stabilește un ritual de îngrijire pe care să-l poți respecta în fiecare zi. 
  • nu sări niciodată peste etapele de bază zilnice: curățarea, tonifierea, hidratarea.
  • nu omite niciodată peste zi crema cu factor de protecție solară.  

Regulile de îngrijire a tenului

Tenul uscat 

  • Săpunurile nu sunt indicate pentru acest tip de ten. Este bine să folosești un lapte demachiant hrănitor, care lasă pielea curată, catifelată și hidratată.
  • Tenul uscat nu are nevoie de tonifiere pe bază de alcool, fiindcă alcoolul usucă și mai mult pielea. Glicerina este foarte indicată pentru acest tip de ten.
  • Hidratează pielea. Folosește o cremă hrănitoare și aplică întotdeauna un strat generos pe față. Folosește produse cu acid hialuronic, dar și măști de față pentru ten uscat.
  • Apa termală este de asemenea foarte indicată pentru tenul uscat, pentru că aceasta conține minerale și elemente care hrănesc intens pielea. 

Tenul gras 

  • În cazul tenului gras, trebuie să te speli mai des pe față, dar trebuie s-o faci cu un gel de curățare special pentru ten seboreic.
  • Demachiantul pentru ten gras trebuie să fie cât mai light, dar trebuie să îndepărteze totuși machiajul.
  • Tenul gras nu este ferit de riduri, așadar aplică o cremă cît mai puțin grasă peste zi și una hrănitoare pentru noapte.  

Ten mixt

  • Tenul mixt nu este un ten cu probleme, are mai degrabă un ritual de îngrijire ceva mai complicat. De fapt tot ce ai de făcut este să folosești pentru zona T produse de îngrijire destinate tenului gras. De asemenea, pentru celelalte zone trebuie utilizate produse dedicate tenului uscat.  

Ten sensibil

  • În cazul tenului sensibil, sensibilitatea este cuvântul de ordine. Tenul sensibil trebuie protejat de condițiile climatice extreme și de factorii poluanți. Contează foarte mult să nu agresezi tenul cu fum de țigară, să ai o alimentație echilibrată și sănătoasă și să folosești produse dermato-cosmetice.

Ritualul de îngrijire a tenului

  • Demachiere: obligatoriu trebuie făcută în fiecare zi. Curățarea se face indiferent dacă te machiezi sau nu. 
  • Spălatul feței: este de asemenea foarte indicat, dar nu uita că este bine să nu te speli pe față cu apă fierbinte, pentru că deshidratează tenul, mai ales dacă ai tenul uscat. 
  • Aplicarea cremei de hidratare/cremei de fotoprotecție: hidratarea este esențială dacă îți dorești un ten catifelat și fin. În mod normal trebuie să optezi pentru o cremă de noapte și una de zi, în funcție de tipul tău de ten.
  • Loțiunea tonică se aplică pe tenul curat, este recomandată pentru tenul gras sau mixt.
  • Crema de ochi este de asemenea recomandată în cazul persoanelor cu ten sensibil, sau cu zona ochilor mai sensibilă.
  • Exfolierea este un pas important în îngrijirea tenului. Reține totuși că dacă ai un ten sensibil este bine să nu faci exfolierea prea des (indicat ar fi o dată la o săptămână sau chiar la două). De asemenea este bine să folosești un produs de exfoliere care are inclus în compoziție un factor de hidratare.
  • Machiajul: folosește produse de machiaj de bună calitate, care se potrivesc tipului tău de ten. Caută produse de bună calitate, mai ales că este vorba de produse care vor sta multe ore pe zi pe fața ta. 

Îngrijirea tenului nu necesită foarte multe cunoștințe și produse de îngrijire. În schimb, trebuie să știi ce fel de ten ten ai și să ai grijă la produsele pe care le folosești. 

Sursa foto: shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter