Garsonieră sau apartament? Care e diferența pe metrul pătrat? La casele de vânzare din Constanța e cea mai mică!

De Unica.ro, pe
E mai ieftin, în mare, să cumperi o garsonieră, mai ales când nu îți permiți altceva, dar știi, probabil, că metrul pătrat e mai scump și că dai mai mult decât trebuie. Analiștii imobiliari au vrut să afle unde în țară e diferența pe metru pătrat, garsoniere versus apartamente, cea mai mică, iar concluzia e certă: Constanța.

„Cumperi mai mult, plătești mai puțîn”. Nu este vorba, desigur, despre valoarea totală de achiziție a unui produs, ci de un raport cantitate-preț mai favorabil. Acest principiu, exploatat adesea în marketing, este valabil și în imobiliare.  Astfel, când vine vorba despre casele de vânzare în Constanța, diferența e cea mai mică între metrul pătrat la garsonieră și cel la un apartament de mai multe camere.

Din punctul de vedere al prețului cerut pe metru pătrat util, garsonierele sunt mai scumpe decât toate celelalte tipuri de apartamente vechi în majoritatea marilor orașe. La polul opus, unitățile locative cu patru camere sunt, dimpotrivă, cele mai accesibile.

În cele șase centre regionale importante ale țării, diferența dintre cele două extreme ale pieței poate depăși 20%. Cea mai mare diferență poate fi observată în Timișoara, iar cea mai mică în Constanța.

București

În luna iulie a acestui an, diferența dintre prețul mediu pe metru pătrat util al unei garsoniere în bloc vechi și cel solicitat pentru un apartament cu patru camere era, în București, de aproape 18%.

Astfel, o unitate locativă monocamerală putea fi achiziționată cu 1.367 de euro pe metru pătrat, în vreme ce una cu patru camere costă doar 1.122 de euro pe metru pătrat. Apartamentele cu două și trei camere se află între aceste două extreme, cu valori medii de listare de 1.287 și, respectiv, 1.212 euro pe metru pătrat.

Brașov

Aici, o garsonieră era, raportat la prețul mediu pe metru pătrat util, cu circa 20% mai scumpă decât o unitate locativă cu patru camere: dacă cea dintâi avea o valoare medie de listare de 1.201 euro pe metru pătrat, cea din urmă putea fi achiziționată cu 960 de euro pe metru pătrat.

Pretențiile vânzătorilor de apartamente cu două camere, pe de altă parte, ajungeau la o medie de 1.141 de euro pe metru pătrat, în vreme ce o locuință cu trei camere costă 1.058 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca

În capitala Transilvaniei, diferența dintre cele mai scumpe și cele mai ieftine tipuri de apartamente în funcție de numărul de camere se situa, în iulie, la circa 18%. O garsonieră avea un preț mediu cerut de 1.721 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce o locuință cu patru camere costă 1.409 euro pe metru pătrat util.

Locuințele bicamerale din blocurile vechi se situau pe locul al doilea în clasamentul prețurilor, cu 1.627 de euro pe metru pătrat, fiind urmate de cele tricamerale, cu 1.580 de euro pe metru pătrat.

Constanța

Dintre marile centre regionale, orașul de la malul mării este singurul în care nu garsonierele sunt cele mai scumpe raportat la prețul mediu pe metru pătrat util. Astfel, dacă acestea costau, în medie, 1.167 de euro pe metru pătrat util în iulie, apartamentele cu două camere erau ușor mai scumpe, ajungând la 1.173 de euro pe metru pătrat util.

Diferența dintre acestea din urmă și unitățile locative cu patru camere, care costau 1.061 de euro pe metru pătrat, era, deci, de 9,5% – cea mai mică dintre marile centre regionale analizate. Locuințele cu trei camere, pe de altă parte, aveau un preț cerut de 1.118 euro pe metru pătrat.

Iași

În capitala Moldovei, ecartul de preț dintre o garsonieră și un apartament cu patru camere se situa, în iulie, la 14,5%: dacă cea dintâi putea fi achiziționată cu 1.082 de euro pe metru pătrat util, cel din urmă avea o valoare medie de listare de 925 de euro pe metru pătrat.

În vreme ce un apartament bicameral costă 1.024 de euro pe metru pătrat, unul tricameral cobora sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat, situându-se, mai exact, la 993 de euro pe metru pătrat.

Timișoara

În capitala Banatului a putut fi observată, în iulie, cea mai mare diferență de preț dintre o garsonieră și un apartament cu patru camere, anume 21,4%. Astfel, dacă pretențiile proprietarilor de locuințe monocamerale ajungeau la o medie de 1.369 de euro pe metru pătrat util, cele ale vânzătorilor de locuințe cu patru camere se situau la 1.076 de euro pe metru pătrat.

La fel ca în majoritatea marilor orașe, unitățile locative cu două și trei camere se situează între cele două extreme, cu valori medii de 1.264 și, respectiv, 1.163 de euro pe metru pătrat util.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter