Cum au evoluat prețurile apartamentelor. Merită să cumperi sau rămâi tot la închiriat în Timișoara, Cluj-Napoca și Capitală?

De Unica.ro, pe
Față de Cluj și Timișoara, prețurile apartamentelor din București au consemnat, pe zone și cartiere, variații mai importante – atât pozitive, cât și negative. Află dacă e momentul să cumperi sau dacă rentează să optezi pentru apartamentele de închiriat în Timișoara, Cluj-Napoca și Capitală, orașele importante ale țării. Fii atent și la cartiere, prețurile variază!

Potrivit celui mai recent raport de piață, evoluția prețurilor din cele mai mari piețe imobiliare ale țării, anume București, Cluj și Timișoara, ilustrează menținerea tendinței de stabilizare a rezidențialului autohton.

În București, prețul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente a consemnat o scădere de 0,8% în al doilea trimestru al anului, ajungând la o valoare de 1.310 euro pe metru pătrat util (față de 1.320 de euro pe metru pătrat).

După un avans de 0,7% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca au ajuns, în al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.570 de euro pe metru pătrat util (de la 1.560 de euro pe metru pătrat).

După un avans de 1,2%, prețul mediu solicitat pentru un apartament din Timișoara a ajuns, în al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.210 euro pe metru pătrat util.

Iată o analiză detaliată pe Timișoara, un oraș din ce în ce mai căutat. Merită să cumperi sau optezi pentru apartamentele de închiriat în Timișoara?

La fel ca în Cluj-Napoca, și pe piața din Timișoara au avut loc, în mod predominant, variații pozitive în perioada analizată. Cel mai mare avans, anume +6,6%, a fost consemnat în Torontalului.

Creșteri mai reduse au fost consemnate în Braytim (+2,5%), Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (+2,4%), Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+1,3%), Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (+1,3%), Girocului-Soarelui-Buziașului (+1,1%), dar și în Lipovei-Aradului (+0,7%) și în Circumvalațiunii (+0,5%).

Trimestrul trecut, scăderi – ușoare – de prețuri au fost consemnate, în mod interesant, în cele mai căutate două zone ale Timișoarei, acolo unde se găsesc, firește, și cele mai scumpe apartamente. Astfel, după un avans de 3,4% în primele trei luni ale anului, locuințele din arealul Ultracentral-Medicină-Piața Unirii s-au ieftinit în T2 2019 cu 0,7%.

O marjă de scădere similară, anume 0,9%, a fost consemnată și în Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (-0,9%).

În ciuda acestor ieftiniri, cele două zone timișorene continuă să ocupe primele două poziții în clasamentul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente, prețul mediu solicitat pentru o asemenea unitate locativă ajungând la 1.500 de euro pe metru pătrat în Ultracentral-Medicină-Piața Unirii și, respectiv, la 1.290 de euro pe metru pătrat în Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion.

O caracteristică interesantă a Timișoarei este că, spre deosebire de alte centre regionale, plaja de variație a prețurilor medii cerute pe zone este mult mai restrânsă, majoritatea cartierelor încadrându-se între 1.200 și, respectiv, 1.300 de euro pe metru pătrat util. În afară de zona ultracentrală, excepție de la regulă face doar arealul Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua, unde un apartament costă, în medie, 1.170 de euro pe metru pătrat.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, pretențiile vânzătorilor de apartamente sunt mai ridicate acum în toate cartierele Timișoarei. Cel mai mare avans anual, de 7,6%, poate fi observat în Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân, pe următoarele locuri situându-se Torontalului (+5,8%), Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion (+5,6%), Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (+4,6%) și, respectiv, Girocului-Soarelui-Buziașului (+4,5%).

Pe de altă parte, cele mai mici diferențe anuale sunt cele din Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria (+1,3%), Braytim (+1,5%) și, respectiv, Circumvalațiunii (+1,7%). În Ultracentral-Medicină-Piața Unirii și Lipovei-Aradului, apartamentele sunt cu 2,3% mai scumpe decât în urmă cu un an.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter